Hondenziektes

Eerste contact met de dierenarts

Het eerste contact met de dierenarts vindt al plaats tijdens de pupleeftijd.
Honden worden als pup volgens een bepaald schema ingeënt.
De hond krijgt een inentingsboekje waarin door de dierenarts alle inentingen nauwkeurig worden bijgehouden.

Entschema pups

In de puppytijd worden de honden volgens onderstaand schema ingeënt:

 • 6 weken
  Parvo, Hondenziekte, evt. Ziekte van Weil, HCC (leverziekte), evt. Kennelhoest
 • 9 weken
  Parvo, ziekte van Weil;
 • 12 weken
  Parvo, Hondenziekte (cocktail-enting). ziekte van Weil, HCC, evt. Kennelhoest en Rabiës;
 • 16 weken
  Parvo, ziekte van Weil;
 • Jaarlijks
  Cocktail

Zowel Rabiës als Kennelhoest worden niet standaard gegeven, maar in overleg met de dierenarts aan honden die daarvoor in aanmerking komen.

 


Bij entingen zal de dierenarts ook een gezondheidsonderzoek verrichten.

Hierbij zal hij/zij de ogen, oren, hart, longen, geslacht, vacht, gebit, slijmvliezen, buikorganen en poten bekijken en beoordelen. Ook het karakter van de hond kan aanleiding geven tot adviezen.

U kunt tevens advies vragen over parasieten (zoals vlooien, teken) en ontwormen.


 

Hondenziekte

Hondenziekte wordt door een virus veroorzaakt en kan vele ziektesymptomen tot gevolg hebben. Het meest op de voorgrond treden verschijnselen van het centrale zenuwstelsel, braken en diarree, longontsteking en oog- en neusuitvloeiing. Het is een zeer besmettelijke infectie met een snel verloop en sterfte tot gevolg.

Leverziekte

Leverziekte wordt veroorzaakt door een dodelijk virus dat de lever aantast. Andere benamingen zijn "HCC"(Hepatitis Contagiosa Canis) of "Ziekte van Rubarth".

De symptomen bestaan uit een ernstig ziek dier met koorts, bloedingen, braken en oogontsteking.

 

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil (of Leptospirose) wordt, in tegenstelling tot de andere ziektes, veroorzaakt door een bacterie. Bij besmette dieren ontstaan koorts, spierpijn en leverstoornissen (geelzucht). De bacteriën blijven soms maandenlang in de nieren aanwezig en worden steeds met de urine uitgescheiden. Zieke ratten in stilstaand water en urine van honden die dragers zijn kunnen deze ziekte overbrengen. Een vaak dodelijke ziekte die ook besmettelijk is voor de mens.

 

Parvovirus en Coronavirus

Parvo is een virusinfectie die de darmvlokken massaal vernietigt. Het gaat gepaard met heftig braken en bloederige diarree. De ziekte heeft vaak een dodelijke afloop.

Corona verloopt minder heftig dan Parvo en biedt dan ook een grotere genezingskans.

 

Rabiës / Hondsdolheid

Rabiës (ook wel Hondsdolheid genoemd) wordt veroorzaakt door een virus die wordt overgebracht via het speeksel (bijten) van een ziek dier. Het verspreid zich langzaam via de zenuwbanen vanuit de bijtwond naar de hersenen. Eenmaal daar aangekomen zullen er gedragsveranderingen op gaan treden (vaak agressiviteit en angstreacties). De ziekte is voor het dier altijd dodelijk en zeer gevaarlijk voor de mens. Bij tijdig ingrijpen na een bijtwond van een besmet dier kan de ziekte bij de mens nog tot staan gebracht worden. In de ons omringende landen komt de ziekte nog veelvuldig voor. Daarom is enten verplicht als u de hond meeneemt naar het buitenland.

 

Kennelhoest

Dit is een aandoening van de luchtwegen waarbij de hond een harde rauwe hoest heeft en regelmatig kokhalst.

Niet voor niets zijn de zomermaanden de periode waarin Kennelhoest het meest voorkomt. In deze vakantieperiode worden tenslotte veel honden in pensions, asielen en kennels ondergebracht.

De ziekte is erg besmettelijk en wordt dus opgelopen op plaatsen waar veel honden verblijven. Dus ook op de hondentrainingsvelden. Op deze verzamelplaatsen van honden is het daarom belangrijk de honden niet van hetzelfde water te laten drinken; neem altijd vers water en gebruik een eigen drinkbak.

De ziekte kan behandeld worden met een antibiotica door een dierenarts.

 

Spoelwormen

Bijna alle pups worden door hun moeder (via de baarmoederwand en/of de moedermelk) besmet met spoelwormen. Daarom moeten ze al op jonge leeftijd regelmatig worden ontwormd.

Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis komen. Spoelwormen van de hond (en kat) zijn besmettelijk voor mensen.

 

 

Ga voor een deskundig oordeel met uw hond naar de dierenarts!

 

 

Met dank aan dierenartsinfotheek, 2004

© DonnaMosa.nl  voor Kunst en Dieren - Art and Animals 2004 - 2015
--- Website laten maken ?
Tetranet Webdesign Boxmeer ---