De voorbereidingen

Voordat de pup in huis komt is het niet alleen erg leuk, maar ook handig en verstandig om een aantal zaken te regelen.

 pootje  Neem eens een kijkje bij diverse hondenscholen bij u in de buurt Ga bij u in de buurt eens op zoek naar een goede kynologische vereniging (hondenschool) waar u met uw pup de eerste puppytrainingen kunt gaan volgen. Tegenwoordig zijn er veel goede hondenscholen die speciale puppy-trainingen verzorgen. Scholen waar samenwerking tussen hond en baas centraal staat en gericht is op het opbouwen van een band tussen beiden. Helaas zijn er ook nog scholen waar de hondenlijn -en het ruw hanteren daarvan- de enige band lijkt te zijn. Ga daarom vooraf gerust kijken hoe het er aan toegaat en schrijf u in bij de cursus die het beste bij u en uw Gosje past. 

pootje  De eerste benodigdheden Er zijn natuurlijk een aantal dingen die u in huis moet hebben als de pup er eenmaal is. Dit is het moment om eens rustig te kijken wat u aan gaat schaffen.

  • Hondenmand en/of bench
    Als u de pup op komt halen krijgt u misschien een nestdekentje (vetbed) mee naar huis (of iets anders met de nestgeur. Of je kunt zelf een dekentje of knuffel bij een bezoek aan de puppies bij de fokker laten en met de pup mee naar huis nemen). Dit zal voor uw pup een “troostdekentje”, “troostgeurtje” zijn omdat er allemaal lekkere en bekende geurtjes aan kleven (van moeder, broertjes, zusjes en van alle andere huisgenoten). Door dit dekentje in de mand of bench te leggen, of gewoon bij je eigen favoriete stoel, zal de pup zich vast (eerder) op zijn gemak voelen, het voelt tenslotte vertrouwd.

Denk ook alvast na over de plaats in het huis waar de pup zijn stekkie krijgt. Het liefst op een rustig plekje, uit de tocht, waar niet iedereen steeds langs loopt, maar van waaruit de pup wel het een en ander kan overzien.

  • Etens- en waterbak Metalen bakken verdienen de voorkeur, omdat deze ook na lange tijd goed zijn te reinigen en waar de pup ook niet zo graag zijn tandjes in zal willen zetten. Bakken voor het leven dus.

Als u de pup mee naar huis neemt krijgt u als het goed is, voer mee van de fokker waar de pup de eerste tijd mee vooruit kan. Omdat de pup aan dit voer gewend is, is het niet raadzaam om hem meteen ander voer te geven. Als je na een tijdje wilt overstappen op ander voer, dan kun je de pup hier het beste geleidelijk aan laten wennen.

  • Halsband en hondenlijn (riem) Een eenvoudig, smal (liefst leren) halsbandje volstaat; immers de pup zal snel groot worden en het bandje dus ook snel te klein. Slipkettinkjes en andere bandjes die pijnlijk op de keel inwerken zijn taboe! Wat betreft de hondenlijn: hier kunt je meteen de definitieve versie aanschaffen. Omdat bij de meeste hondenscholen een lange leren lijn verplicht is tijdens de gehoorzaamheidstrainingen (lengte ca. 1.80 mtr.) is dit de meest voor de hand liggende keuze.
  • Borstel en grove kam Ook al is het voor de vacht nog niet nodig, voor het wennen aan de vachtverzorging is het belangrijk om de pup te borstelen (zie ook  in het gossenboek Verzorging).
  • Een aantal leuke en vooral veilige speeltjes. Zoals een (niet te groot) flostouw of een balletje aan een touw. Maar ook het huis-tuin-keuken-speelgoed doen het goed, zoals lege wc-rolletjes, een kartonnen doos of een oude sok met eventueel een balletje erin (je  mag dan natuurlijk niet gaan mopperen als het hondje ook met de zondagse sokken aan de haal gaat).

Houd er ook rekening mee dat met name de voor- en hoektanden in rap tempo zullen slijten bij honden die leren te spelen met een tennisbal en er ook graag op kauwen (ook tijdens het apporteren). Het materiaal van een tennisbal is als schuurpapier.


met toestemming van: Puppy in the house

“Puppy in the house”