Gebitsverzorging

Natuurlijk moet ook het gebit regelmatig gecontroleerd worden op aanslag en tandplak.

Ik heb inmiddels bij veel gosjes opgemerkt, en van hun eigenaren gehoord, dat het gebit van gossen makkelijk vatbaar is voor tandplak en tandsteen. Zelfs al vanaf jonge leeftijd. Evenals bij de verzorging van de vacht is het ook voor het onderhoud van het gebit van belang dat de hond al vanaf pupleeftijd er aan went dat je de tanden reinigt. Dit kan met een speciale tandenborstel en speciale tandpasta voor honden.

Ik gebruik een borsteltje dat je over de vinger kunt schuiven en waarmee je dus redelijk makkelijk door de mond kunt sturen en de tanden kunt borstelen. Je kunt ook een stukje cambric-verband om je vinger wikkelen met daarop wat tandpasta. Wel opletten dat het verband niet van je vinger schiet en plots in de keel geraakt. In praktijk blijkt dit echter niet voldoende en moet ik regelmatig plak verwijderen met een tandenkrabber en/of “poker” . Deze zijn verkrijgbaar bij dierenarts en dierenspeciaalzaak. Als je hond gewend is aan gebitsverzorging kan de dierenarts natuurlijk ook tandplak en/of tandsteen verwijderen, zonder verdoving/anesthesie.

Tandplak voorkomen kan in hoofdzaak door het geven van voeding waarbij het voer tijdens het malen en kauwen de tanden schoonschuurt, zoals bij BARF (bones and Raw Food). Ik heb dit een tijdlang geprobeerd, maar ik vind dit geen geruststellende voedingsmethode: er blijft altijd een risico dat zelfs voor de hond geschikte botten zich een weg banen waar het niet moet gaan. Voor gulzige honden (die je overigens niet vaak aan zult treffen onder de gossenpopulatie) is het in elk geval af te raden. Schrokops kauwen onvoldoende hun voer, met alle gevolgen van dien.  Daarnaast bleek het aanbod van geschikte vleesbotten in mijn buurt te beperkt. Voor geïnteresseerden in de BARF-methode verwijs ik hier naar hun website: barfplaats.nl