Vraag Hallo, Onze gos is bijna 11 maanden oud en hij heeft vandaag voor de tweede keer een hubertusklauw flink bezeerd doordat hij door de heidestruiken aan het rennen was. De nagel is vlak bij de basis ingescheurd. Het bloedde flink. Een paar maanden geleden gebeurde precies hetzelfde. De dierenarts heeft toen de nagel, die er half af lag, eraf getrokken. Dat was een behoorlijk pijnlijke en traumatische ervaring voor onze hond (en voor mij ook). Als we die hubertusklauwen preventief zouden laten verwijderen zouden we deze problemen niet meer hebben. Zou onze gos door een keurmeester dan afgekeurd worden zonder klauwtjes? Zou hij nog in aanmerking komen om mee te fokken? Niet dat we daar concrete plannen voor hebben, maar je weet maar nooit in de toekomst. Hoe werkt het trouwens als ik hem wil laten keuren? Waar moet ik hem dan opgeven en hoe gaat het in zijn werk? Zo, dat zijn een heleboel vragen in één keer. Ik hoop dat jullie antwoorden voor me hebben. Bij voorbaat dank!
. In de rasomschrijving staat het wel als diskwalificerende fout, het ontbreken van de Hubertusklauwen. Ik zou voor het operatief laten verwijderen, als je evt. nog plannen hebt, eerst even contact opnemen met de rasvereniging. Voor wat betreft het keuren, volgens mij is er dit jaar weer een clubmatch of een inventarisatie georganiseerd door de rasvereniging. Daar kun je je dan voor inschrijven en als je een keer wilt kijken op een show of voor de ‘lol’ wilt meedoen dan is een clubmatch van een kynologenvereniging in de buurt heel geschikt. Daar zijn ze meestal wat behulpzamer en krijg je wat meer aanwijzingen over wat je moet doen van de ringhulpen. Buitenshows zijn ook altijd wat losser (heb ik het idee), het is in elk geval minder vies en lawaaiig. Als je wat wilt met je hondje is het slim om lid te worden van de rasvereniging en in elk geval te kijken wat hun voorwaarden zijn om te fokken.
Wat ik destijds (toen ik dezelfde vraag had) voor advies kreeg is, niet de klauwen eraf laten halen, bij shows en keuring is het een van de controlepunten voor de keurmeesters. Als je zonder medische noodzaak de klauwtjes laat verwijderen zal je niet in de prijzen vallen tenzij je een verklaring hebt van de DA, die de ingreep dus op medische grond heeft uitgevoerd. Wat ik bij mijn gos heb kunnen observeren is dat “ze er mee om leren gaan” en dat duurt zeker 1,5 – 2 jaar, mijn gos is nu drie en heeft het laatste jaar helemaal geen last meer gehad. Ook bij hem is een nagel getrokken en een nagel afgebroken, wat ik, nadat het de eerste keer gebeurde, wel gedaan heb is de nagels wat langer laten zodat het puntje van de nagel naar achteren staat (bij de achterpoten, aan de voorkant heeft hij ze ook maar daar speelt de lengte geen rol). Dus als je er mee wil fokken lekker laten zitten en nog even geduld, want ze leren er echt mee omgaan, wel regelmatig checken of de nagel niet in de huid groeit en dergelijke en als je ze toch laat verwijderen zorg dan dat je een verklaring van de DierenArts krijgt, want die zal je op shows moeten kunnen overleggen. Wat het andere betreft sluit ik me aan bij de vorige schrijfster: wordt lid van de rasvereniging, daar kun je op een gemoedelijke manier kennis maken met de de regels van het hoe en wat omtrent de showwereld en bij een inventarisatie kun je kijken hoe jouw gosje scoort, daarna kan je dan indien gewenst naar hondenshows. Eerst een keertje kijken, dan zie je ook of je gos het leuk vindt of niet. Die van mij heeft er helemaal niks mee en ik ook niet.
Hier sluit ik mij volledig bij aan: de nageltjes wat laten groeien tot ze naar achter buigen, en dan goed op lengte houden. Vooraan moet ik nooit knippen, die bijt hij zelf kort, achteraan doe ik het ongeveer om de 3 maanden, wel voor een goede nagelkniptang zorgen.
Ook wij hebben bij ons teefje het eerste 1.5 jaar een paar keer problemen gehad met de klauwtjes maar later nooit meer. Zij kan heerlijk liggen nagelbijten (wat ik een rot geluid vindt). Bij haar ben ik wel eens verrast doordat een nagel dan ineens zowat in haar velletje zat.Ik moet dan ook 4 dubbele klauwtjes in de gaten houden. Bij onze andere gos, zijn hubertusklauw nagels hoeven we hooguit een keer per jaar bij te knippen.
Ja het klopt, ontbreken van de hubertusklauwen is een diskwalificerende fout en als er 1 klauw ontbreekt wordt het als een ernstig gebrek beschouwd in de show- en keuringswereld. Toch zie je in dat laatste geval (het ontbreken van 1 klauwtje of botje) dat gosjes daarmee een “uitmuntend” kunnen scoren. (De gossenpopulatie die deelneemt aan shows en fok is niet zo heel groot). Het preventief verwijderen vraagt wel om een ingrijpende ingreep, en 2 klauwen waar de hond wellicht mee om leert te gaan voorkomt onduidelijkheid als je het showen serieus op wil pakken. Persoonlijk zou ik heel graag zien dat het hebben van (beide) klauwen geen vereiste is, want ja, het kan de gos (en het baasje) nogal wat last bezorgen terwijl ze eigenlijk geen functie hebben. Wat betreft shows/keuringen sluit ik me aan bij voorgaande schrijvers. Uiteraard kun je nu al eens op een show gaan kijken om te proeven of het iets is voor jou en je gosje. Er worden door het hele land regelmatig shows georganiseerd waar je ook als bezoeker (zonder hond) welkom bent. De inventarisaties van de rasvereniging zijn een mooie gelegenheid om eens een eerste keer aan deel te nemen. Ze nemen er alle tijd, bijvoorbeeld om je gosje in alle rust te betasten en je zult omringd zijn met allemaal gosseneigenaren en hun gosjes waarvan er velen voor de eerste keer hun gosje komen laten keuren. Gewoon voor de lol en/of om een mening te krijgen van een keurmeester. Ter voorbereiding van het lopen van shows zou je kunnen overwegen om een ringtraining te volgen. Jij en je hondje leren en oefenen dan wat er van jullie verwacht wordt tijdens een keuring. Een prachtig gosje verdient heus zijn punten wel, maar bij gelijke concurrentie is de kans groot dat de gos die zich beter weet te presenteren zich ook beter weet te plaatsen. Heel veel succes met je plannen! Houd je ons op de hoogte?
Hier ook nog een klein steentje als bijdrage. Mijn oudste gos had in het begin ook wel wat problemen met haar hubertusklauwen, maar dat was alleen toen ze heel jong was, nog geen jaar. De beide andere gossen hebben er helemaal geen last van. Als dat wel zo was en ze wennen er niet aan en blijven last houden zou ik ze wel weg laten halen. Het is inderdaad zo dat het is een belangrijk kenmerk is voor een Gos en ook al heb je een verklaring van de dierenarts, bij een show kunnen ze de hubertusklauwen dan niet meer beoordelen. Misschien kan je de dierenarts dan wel laten verklaren hoeveel botjes er aanwezig waren. Misschien is het inderdaad niet wenselijk, maar als de spoeling dun is wat fokdieren betreft dan kan de rasvereniging niet al te streng zijn.