Vraag Als onze pup met mij mee gaat in de auto zit hij op de passagiersstoel in een doos. Daar steekt hij nu, als hij zit net met z’n koppie boven uit maar straks is de doos natuurlijk te klein. Ik heb ook een tuigje wat hij aan kan maar daar is hij nu nog net te klein voor. Dat tuigje kan met een clip vastgemaakt worden aan de autogordel, heel belangrijk voor de veiligheid natuurlijk.
Graag tips van jullie hoe je een pup meeneemt in de auto!
Wij hebben onze gos als pup de eerste weken in een stoffen bench in de auto gezet. Nu zit ze samen met onze andere gos achterin, de achterbank plat, meestal liggen ze allebei helemaal achterin het kofferbakgedeelte te slapen. Een tuigje met veiligheidsriem is wellicht veiliger, maar het gaat hier nog meestal om korte stukjes naar het bos.
Onze honden en ook onze pup zitten los achterin, maar dat is een bestelauto. Misschien, als je een bench hebt kan je pup daar in. Nadeel van los voorin is dat ze kunnen proberen naar je toe te komen en als dat tijdens het rijden gebeurd kan dat gevaarlijk zijn. In onze bestelauto zitten de honden los achterin. Daar is met een schot een ruimte gemaakt achter de plek waar de honden zitten. De laadruimte is dus met dit schot van de honden gescheiden. Hierdoor kan de bagage de honden niet pletten en zijn de honden van ons gescheiden. Iedereen blij.
VVN: Hond ook in autogordel Veilig Verkeer Nederland wil honden en katten voortaan in geteste dierentuigjes in de auto laten meereizen. Huisdieren en vooral honden worden bij een ongeluk anders levensgevaarlijk door de auto gekatapulteerd.
Levensgevaarlijk De speciale hondenkooien achterin blijken bij ernstige ongevallen volgens Veilig Verkeer Nederland “levensgevaarlijk” voor de dieren. “Bij botsingen met enige snelheid gaan die bijna als een mes door de hond” , aldus de woordvoerder. Waar Duitsland van autobezitters eist dat ze honden vastzetten – met riem of in een kooi – kent Nederland ondanks 1,5 miljoen honden die verplichting niet. Onverantwoord “Al vanaf 50 kilometer per uur zijn dieren bij ongelukken levensbedreigend, zo snel schieten ze door de auto”, reageert de woordvoerder van dierenverzekeraar Proteq. Als dieren met een hondengordel zijn vastgezet, verzekert dit concern de dieren voortaan kosteloos mee. Katten vallen er nog buiten. “Eigenaren realiseren zich niet dat het gewicht van hun huisdier bij een botsing snel wordt vermenigvuldigd”, zegt Joey Philips, die na eigen ervaringen in de Verenigde Staten door dierenartsen geteste autogordels voor honden importeert. “Het is echt totaal onverantwoord hoe honden half uit ramen hangend of in open cabriolets meereizen. Er wordt zo veel geld gepompt in betere veiligheid voor kinderen in auto’s, maar meereizende huisdieren zijn nu nauwelijks beveiligd.” Niet verplicht Veilig Verkeer Nederland, dat de overheid adviseert, raadt een geteste veilige autogordel voor honden wel aan, maar wil die nog niet verplicht stellen. “In de afgelopen jaren durfde geen enkel kabinet veiligheidsnormen voor meereizende dieren te verplichten, bijvoorbeeld met een vereiste ziektekostenverzekering”, reageert Dierenbescherming Nederland, die ook voorstander van de verplichte dierentuigjes is. “Dat zegt wat over hoe we in Nederland over dieren denken.” Bron: De Telegraaf
In onze vorige auto (een VW Golf Variant) zaten de honden op de achterbank soms in een tuigje met autogordelriemen vast, maar niet met een halsband om, maar in een tuigje. Bij een aanrijden hebben de honden anders alsnog een whiplash. Nadeel was wel dat ze regelmatig in elkaar verward raakten en we moesten stoppen om ze weer te ontwarren. We deden dit ook alleen in Duitsland. De meeste zogenaamde honderrekjes houden met een aanrijding hooguit een chihuahua tegen en die schiet dan misschien tussen de spijlen door.
Dat zou ik ook niet doen, voorin zetten, als ze het eenmaal gewend zijn krijg je ze er niet meer af. Onze gos zit gewoon op de achterbank, hij zou moeten een veiligheidsriem aandoen, maar ik heb die nog niet gebruikt, zou het in feite wel moeten doen, voor zijn veiligheid en voor de onze, maar ja, hij ligt daar toch zo altijd helemaal uitgestrekt te genieten van de achterbank. Het risico om ze voorin te zetten bestaat er uit als ze iets zien dat hun interesse opwekt ze plots op jou kunnen springen of op je stuur of tussen je voeten duiken en dan is het miserie he ! Dus, hond achterin voor de veiligheid.