Tandsteen

Natuurlijk moet ook het gebit regelmatig gecontroleerd worden op aanslag en tandplak. Ik heb inmiddels bij veel gosjes opgemerkt, en van hun eigenaren gehoord, dat hun gebit makkelijk vatbaar is voor tandplak en tandsteen. Zelfs al vanaf jonge leeftijd heeft ook  Rosa snel last van tandplak. Maar ook Donna ontkomt er niet aan. Ook voor het onderhoud van het gebit is het van belang dat al de hond al vanaf pupleeftijd er aan went dat je de tanden reinigt. Dit kan met een speciale tandenborstel en speciale tandpasta voor honden. Ik gebruik een borsteltje dat je over de vinger kunt schuiven en waarmee je dus redelijk makkelijk door de mond kunt sturen en de tanden kunt borstelen. In praktijk blijkt dit echter niet voldoende en moet ik regelmatig plak verwijderen met een tandenkrabber en/of “poker” . Deze zijn verkrijgbaar bij dierenarts en dierenspeciaalzaak. Als je hond gewens is aan gebitsverzorging kan, bij erge tandsteen, de dierenarts dit ook verwijderen, zonder verdoving/anesthesie.

Tandplak voorkomen kan in hoofdzaak door het geven van voeding waarbij het voer tijdens het malen en kauwen de tanden schoonschuurt, zoals bij BARF (bones and Raw Food).
Ik heb dit een tijdlang geprobeerd, maar persoonlijk vind ik dit geen geruststellende voedingsmethode: er blijft altijd een risico dat zelfs voor de hond geschikte botten zich een weg banen waar het niet moet gaan. Voor gulzige honden (die je overigens niet vaak aan zult treffen onder de gossenpopulatie) is het af te raden. Schrokops kauwen onvoldoende hun voer, met alle gevolgen van dien.  Daarnaast bleek het aanbod van geschikte vleesbotten in mijn buurt te beperkt. Voor geïnteresseerden in de BARF-methode verwijs ik hier naar hun website: barfplaats.nl
 

vraag Ik weet niet of veel gossen er erg last van hebben, van tandsteen, maar hier wel hoor! Net als het oudste teefje had ook de jongste al erg snel de eerste tandsteen op haar jonge gebit. Ik stond daar wel raar van te kijken, vooral bij de oudste destijds, want mijn vorige honden….. nooit last van gehad. Misschien is het iets erfelijks, en gosjes kunnen nogal eens familie van elkaar zijn. Allerlei kauwmateriaal, ze krijgen het hier allemaal met regelmaat. Ze vinden het hartstikke lekker, dat mag ook wel,  maar het heeft bij mijn honden tot gevolg dat alleen díé vlakken op de kiezen waarmee gekauwd wordt wel wat schoner zijn, maar nog lang niet naar het tandvlees toe. De overige (hoek)tanden, daar gebeurt helemaal niks mee, daar wordt de tandplak al snel tandsteen en blijft daar lekker zitten. Daar kauwen ze ook niet mee. Alleen de kleine boven- en ondertandjes blijven goed schoon. Poetsen helpt geen snars hierzo (ook allemaal geprobeerd, je moet wel heel erg goed overal poetsen wil je de plak allemaal kunnen verwijderen, da’s mijn ervaring tenminste) dus ga ik eraan met krabber om tandsteen te verwijderen en plaque off om te voorkomen dat er nieuwe tandsteen komt.

reacties Mijn gossen hebben nauwelijks last van tandsteen. De één heeft iets eerder last en bij de ander valt het ook nogal mee. En zeker als je af en toe runderribben geeft is er geen steentje te zien.

pootjeMijn gos had vrij snel tandsteen, maar ook hier wordt het goed in toom gehouden! Ze krijgt eens per maand een runderbot. Hier ook tandsteen, het is wel veel beter sinds ik hem elke week een flink bot geef met veel vlees aan, daar kan hij een halve dag aan liggen kauwen. Mijn vorige hond heeft nooit last van tandsteen gehad en is bijna 13 jaar geworden. Onze `oudste`gos heeft het ook nog niet, maar is pas 1,5 jaar… en onze jongste, zij moet nog wisselen.

pootjeMijn gos heeft dus ook erge last van tandsteen, want ze wordt er woensdag aan geholpen, ze gebruikt de achterste kiezen niet en die zijn dus het ergst. Wij gebruiken sinds kort ook plaque off en het helpt bij ons zeer goed.

pootjeHier loopt in ieder geval ook een Gosje rond met nu al bruinige randjes om de kiezen. Tanden poetsen is moeilijk hoor! Dat zou dan elke dag moeten volgens de hondenschool en met veel geduld uitbouwen. Dat elke dag; ik ben juist blij dat ik het bij de kinders niet meer hoef te doen! Ik zou wel willen weten hoe je bijv. 1x per week de tanden schoonkrabt? Dit, naast runderribjes en plaque-off, zou dan voldoende moeten zijn.

pootjeMijn gos heeft ook tandsteen maar niet vreselijk veel. Ik hou het bij met poetsen en krabben. Achterin het gebit lukt me niet om er bij te komen. De onze heeft er ook wel al een klein beetje last van. De dierenarts adviseert gewoon om dental sticks te gebruiken. Ik weet niet of dit een goed idee is? Dit krijgt hij wel al af en toe. Om te poetsen is het volgens de dierenarts nog veel te weinig!

pootjeWat ik van dental sticks ken is dat het doorgaans slappe staafjes van niks zijn die door de hond zonder enige kauwinspanning naar binnen worden gewerkt. Een erg duur tussendoortje vind ik ze. Wat nog het meest in de buurt komt van iets waar het gebit wat baat bij heeft en kant-en-klaar te koop is, zijn die harde “brood”-kluiven. Daar kunnen ze nog echt (even) op liggen te kauwen. Het geeft volgens mij zo’n beetje hetzelfde effect als op vakantie in Frankrijk dagelijks het heerlijke (harde) brood eten, hahaha volgens mij knappen mijn tanden daar altijd van op, maar dat kan ook komen omdat m’n hoofd steeds bruiner wordt gedurende de vakantie, dan steken de tandjes toch weer wat meer af hè. In ieder geval, hier krijgen ze dagelijks zo’n kluif.

pootjeMijn gos krijgt ook af en toe een oortje (varkensoortje) of een beentje (zo een rond cirkelvormig). Soms aanziet hij dit meer om mee te spelen. Hij kan zo zot zijn achter zijn beentje en er liggen mee ronddollen. Af en toe heeft hij ook eens zijn knabbelmoment. Hij krijgt soms ook eens ribbetjes als we er gaan eten zijn.

pootjeBedoel je met zo’n rond botje soms een schenkel. Als hij ze eenmaal heeft afgekluifd zou ik het wel wegnemen, want het wordt alsmaar harder en hij kan er dan alleen nog maar zijn tanden mee schaden. Varkensoortjes zijn een lekkernij (lekker vet, en alles wat vet is tja, daar weten wij ook alles van, da’s nu eenmaal lekker. Het dient niet als gebitsreiniger. Integendeel. Overigens, er zijn ook lamsoortjes (klinkt allemaal wel zielig….) net zo lekker voor honden, maar minder vet (heb ik me laten vertellen). Overigens heb ik op barfplaats.nl geleerd dat het niet aan te raden is om bereid bot te geven. Door de bereiding verandert de structuur en verhoogt daarmee de kans op harde en gevaarlijke botsplinters. Als aanpassing van voeding niet of onvoldoende mocht baten en er toch tandsteen komt dan doe ik hetzelfde als de (traditionele) mondhygiëniste: krabben. Bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak kun je daarvoor erg geschikte tandenkrabbertjes kopen. Vooral het tandsteen tegen het tandvlees aan goed verwijderen. Dat kan immers voor ontstekingen zorgen. Natuurlijk moet je gos het wel goed vinden dat je dit bij hem doet. Zoek een gemakkelijke houding, rustig opbouwen en aanpakken. Staat hij dit ook op de lange duur niet toe, dan zal verwijderen van het tandsteen bij de dierenarts vast ook niet zonder verdoving lukken. Vooral de onderste, achterste kiezen zijn moeilijk te bereiken. Om hier toch bij te kunnen zonder dat ik per ongeluk op m’n vingers gebeten wordt, leg ik een stevig kauwstaafje overdwars tussen de kiezen. Eerst maar even oefenen zonder te krabben: het staafje overdwars leggen, even wachten, beloning: het staafje. Tip: Wat ook helpt is om het tandsteen te verwijderen als ze heel moe zijn. De natuurlijke wil om te hijgen voor afkoeling maakt het voor jou makkelijker om bij de tanden te kunnen.

pootjeMijn manier om tansteen te verwijderen en tegen te gaan is het voeren van rauwe runder of geiten ribben die ze helemaal op kunnen eten. Als dat niet gaat werkt inderdaad een krabbertje. Die kun je ook bij een trimster, zo heb ik dat tenminste indertijd gedaan.