Fleece hondenspeeltjes maken

Met stroken fleece, geknipt van bijvoorbeeld (oude, versleten) fleecedekens kun je leuke spulletjes maken voor je hond. Door verschillende kleuren fleece stroken te vlechten of door middel van de scoubidou methode te knopen, kun je namelijk allerlei verschillende speeltjes maken voor je hond. De speeltjes zien er niet alleen leuk uit, ze zijn handig als beloningstouw tijdens de training of gewoon om lekker met je hond mee te spelen. Ze zijn makkelijk te wassen in de machine en ze zijn erg stevig. Bovendien kun je de grootte en de dikte van het speeltje zelf bepalen en afstemmen op de grootte en speelbehoefte van je hond.

Let op: Dit hondenspeelgoed is geen kauwmateriaal, maar speelmateriaal. Alleen gebruiken in uw bijzijn, voor een spel, onder uw toezicht, om te voorkomen dat er stukken vanaf worden gekauwd die tot verstopping/verstikking kunnen leiden bij uw hond. Dit geldt voor alle speelmaterialen. Houdt het veilig voor uw hond!!

Uitgebreide uitleg a.d.h.v. videobeelden:

► Hondenspeeltje gemaakt van fleece m.b.v.scoubidou

 

 

► Hondenspeelgoed gemaakt d.m.v. vlechtwerk:

 

 

Diverse technieken, uitleg en voorbeelden:

 Hondenspeeltjes maken

Knooptechnieken

Neem wat touwtjes en leg er een knoop in. Dit is de basis van een leuke hobby. D.m.v. vlechten of de scoubidou-knooptechniek kun je vervolgens leuke hondenspeeltjes maken.
Er zijn ook nuttige decoratieve voorwerpen, zoals lichtkoordjes, sleutelhangers, en nog veel meer.

Knooptechnieken staan in veel boeken en op het internet beschreven. De meest eenvoudige is het vlechten. Hieronder volgen een tweetal voorbeelden van knopen.

  • Scoubidou voor beginners, de kruisknoop.

Op het internet staan diverse methoden en uitleg. Hieronder een techniek die we een beetje uitgewerkt hebben of bekijk de video’s hierboven

Hondenspeeltjes maken

Kruisknoop, of ronde knoop.

– Knoop vier draadjes aan elkaar of begin met de lus die verderop wordt uitgelegd.
– Leg de draadjes uiteen als de spaken van een wiel en houd het beginnetje met je wijsvinger vast.
– Leg de eerste draad over de tweede, met een lusje.
– Leg dan de tweede draad over de derde, (hij gaat daarbij ook over de eerste.)
– En dan de derde draad over de vierde. De laatste draad gaat ook over de volgende, dat is dan weer de eerste draad en dus moet de draad door het lusje wat je in het begin hebt gemaakt.
– Trek de knoop aan, eerst allemaal losjes, daarna allemaal strak. Als je deze knoop blijft herhalen wordt je sliertje rond.

Hondenspeeltjes maken

Als je vierkant wilt knopen moet je hem afwisselen met de knoop in de tegengestelde richting.

Wil je een lusje aan het voorwerp maken? Dat kun je doen door twee draadjes dubbel te vouwen en er samen een knoopje in te leggen. Ook kun je een eerste knoopje maken met twee draden die gekruist op elkaar liggen en de knoop net niet helemaal aantrekken. Dan pak je het draadje dat als buitenste zit en je trekt dat iets uit. Een tweede knoop maken en je lus zit stevig vast.

Hondenspeeltjes maken

Afwerken: trek de laatste twee knopen goed en stevig vast. Het fleece grijpt in elkaar, dus dit zou voldoende moeten zijn om niet los te gaan. Daarna kunnen de repen fleece worden afgeknipt. Het geheel zou dan stevig moeten blijven zitten. Als extra hulpmiddel kan ook een beetje lijm worden gebruikt.

Hondenspeeltjes maken

Als de reep fleece is bijna op en je nog niet klaar bent, leg er dan een nieuwe fleecestrook langs en knoop nu de twee stroken tegelijk.

Tip: Als je de puntjes aan de uiteinden van deze twee samen te knopen fleecestroken wat dunner maakt wordt de overgang minder zichtbaar.

Hondenspeeltjes maken

Scoubidou voor beginners, de weitasknoop. 

Gebruik vier repen stof. Als je afwisselend van links en van rechts werkt wordt je werkstuk plat, werk je steeds vanuit één richting (steeds van links óf van rechts) dan gaat het werkstuk draaien. Als de buitenste werkdraden korter worden, verruil ze dan tijdens het werk met de (langere) binnenste fleecestroken. Door gebruik te maken van verschillende kleuren, in steeds een andere volgorde samengeknoopt wordt elk werkstuk een kleurig unicum. Afwerken: trek de laatste twee knopen goed en stevig vast. Het fleece grijpt in elkaar, dus dit zou voldoende moeten zijn om niet los te gaan. Een andere methode: Maak de laatste 2 knopen wat los zodat de uiteinden terug naar binnen kunnen worden geschoven. Dan alsnog de knopen goed aantrekken. Je werkstuk is dan mooi afgewerkt. Uiteraard kan er ook nu weer als derde methode lijm gebruikt worden voor de afwerking. Heb je eenmaal de slag te pakken en heb je een gezonde dosis fantasie dan zijn de (gebruiks)mogelijkheden divers.

Hondenspeeltjes maken

Waarschuwing! Let op welk soort materiaal je gebruikt. sommige soorten draad en touw kunnen olie, chemicaliën en of vezels loslaten. Laat kinderen en honden niet alleen (spelen) met speelvoorwerpen. Houd altijd een oogje in het zeil.

Let op: Dit hondenspeelgoed is geen kauwmateriaal, maar speelmateriaal. Alleen gebruiken in uw bijzijn, voor een spel, onder uw toezicht, om te voorkomen dat er stukken vanaf worden gekauwd die tot verstopping/verstikking kunnen leiden bij uw hond. Dit geldt voor alle speelmaterialen. Houdt het veilig voor uw hond!! U bent verantwoordelijk voor uw hond en het gebruik van dit speelmateriaal.

Hondenspeeltjes zelf maken van fleece