Jagen, achter auto’s aan

mijn gos valt jaagt auto’s achterna. wat kan ik doen? Mijn gossenteefje heeft een hele slechte en zeer gevaarlijke gewoonte: wanneer we wandelen, gewoon in het bos of op een pad en ze loopt rustig mee,zonder riem en er komt een auto aan, gaat ze er als een idioot achteraan en loopt wel een kilometer met de auto mee. Blaffend ernaast zodat de automobilist haar niet kan zien. Soms haalt ze de auto zelfs in!!! Levensgevaarlijk! Ze doet dit natuurlijk niet altijd, want dan zou ik haar gewoon aan de riem houden. Ook kan ik niet aan haar gedrag zien, wanneer ze ervandoor gaat en wanneer ze gewoon bij mij blijft. Een tijdje geleden mocht ze dit ook graag bij fietsers en hardlopers doen en wanneer ze dan terug kwam, beloonde ik haar met een brokje. Vervolgens ging ze er net zo hard weer van door. Om natuurlijk  vervolgens weer een brokje te komen halen! Wel een slimme meid, maar wanneer ze dit bij auto’s doet, wordt ze niet oud! Wie heeft tips en ideeën hoe we dit kunnen voorkomen. Mijn Gosje is nu 2 jaar oud en heeft pas examen gedaan in gehoorzaamheid, ze is met hele goede cijfers geslaagd…. maar dat zegt dus niets! 

 Zeker gevaarlijk, net wat je zegt. Ja die gehoorzaamheids-examens zeggen op dit punt niets, maar ze zeggen wel dat ze goed kunnen leren. De kick van het rennen/hoeden is groter dan de drang om bij je te blijven. Misschien ten overvloede maar probeer haar per definitie toch voor te zijn en altijd aan te lijnen en aan de lijn nog eens af te leiden met spel en andere beloning en vooral te belonen als ze van zelf al goed op je let! Misschien ook een idee om te proberen er een spelletje van te maken dat ze netjes gaat zitten als er een auto aan komt en haar daarna een mega beloning te geven. Het blijft best moeilijk hoor dit soort gedrag af te leren, de mensen met de hazenjagers onder ons kunnen dat bevestigen. Toch kan het gedrag langzaam weg ebben als je het goed aanpakt, maar helemaal 100% betrouwbaar durf ik niet te zeggen dat je dat krijgt.  

Ik ga zeker proberen om jouw tips toe te passen, wanneer er geen auto aankomt oefenen we de lie down op afstand, afgewisseld met get up en steady. Dan proberen wanneer er wel een auto aankomt. Ben me deze week al 2 keer rot geschrokken dus ben erg gemotiveerd om dit gedrag in te dammen. Is eigenlijk ook raar, haar drijfvermogen moet natuurlijk gewoon blijven, maar ze mag alleen werken wanneer ik dat zeg en niet wanneer ze er zelf zin in heeft… Ingewikkelde materie, zo’n Gos…hi hi.

Goed idee , maar doe je dat dan eerst wel aan een lijn!

Precies dit gedrag heeft onze vorige hond het leven gekost, naast de auto rennen en op het laatste moment inhalen. Recht onder het voorwiel.

Dat wil je echt niet mee maken, afschuwelijk als je dit voor je ogen ziet gebeuren en niets kunt doen.

Onze gos hebben we daarom van het begin af aan altijd als eerste in de auto gezet en langs de weg loopt hij altijd aan de lijn, (terwijl hij helemaal niet naar auto’s omkijkt). Die schrik raken we nooit meer kwijt. Heel veel succes met het afleren van dit levensgevaarlijke spel.

Wat vreselijk, om gek van te worden als je dat ziet gebeuren. Ik kan me voorstellen dat de schrik er dan voor de rest van je leven in zit.

 Wat lijkt me dat verschrikkelijk  zeg. Mijn Border Collie deed dit ook altijd in de straat maar ze bleef altijd netjes op de stoep. Nou, wanneer mijn gosje dus weer achter een auto aanrent, denk ik altijd: als dat maar goed gaat. Maar dat het mis kan gaan, daar houd je niet echt rekening mee…. Maar het is echt levensgevaarlijk wat ze doet. Die blonde duivel van mij. Nou waren we vanmiddag weer bij de schaapjes en ik vroeg aan de herder of hij ook nog goede ideeën had, vanuit border collie oogpunt. Volgens hem kan het eraan liggen dat onze gos al een tijdje niet bij de schapen is geweest, ivm haar blessure. Wanneer borders gewend zijn aan werken, lees drijven, en ze kunnen om verschillende redenen een tijdje niet werken, zoeken ze het elders, lees fietsers en auto’s. Maar het drijven ging vanmiddag weer ouderwets en wanneer ze vanavond niet opnieuw last van haar poot krijgt, gaan we woensdag weer. Nu ik erover nadenk, denk ik ook dat ze de afgelopen maanden minder achter auto’s is aangegaan, misschien wel omdat ze toen regelmatig bij de schapen was. Ben benieuwd hoe het dan de komende tijd gaat. Maar ik ga ook zeker aan de slag met jullie tips!

Hier hebben wij er ook ééntje die geregeld auto’s wil achternazitten. Tot op heden was dat gelukkig telkens als hij aangelijnd was. Vooral op stukken waar auto’s nogal hard kort langs je heen rijden. Ik probéér hem voor te zijn door hem te laten zitten en met een heel lekkere beloning af te leiden. Hij heeft dit gedrag ook wel eens bij fietsers… zou hij soms een goede schapenhoeder in de dop zijn? Wie weet is treibbal dan een goed alternatief? Ach, hij moet eerst maar ‘ns leren netjes zonder te trekken aan de riem te lopen (zucht, zucht, zucht).

 Geen nood, mijn gos rende ook achter alles aan toen hij jong was. Schapendrijven heeft eigenlijk wel geholpen. Nu kon hij rennen en moest tegelijk leren luisteren.