Vachtverzorging in woord en beeld

Verzorging van de vacht De dichte en lange vacht van de Gos d’Atura hoeft niet getrimd of geplukt te worden, maar vereist wel maximaal een keer per week/maand een kambeurt met een grove kam. Als dit niet gebeurt kan het dode haar dat loslaat klitten gaan vormen en uiteindelijk vervilten. De vachtverzorging van de Gos

Algemeen

Een Catalaan is geen Barbiepop! Maar dat wil niet zeggen dat er geen onderhoud van de vacht moet zijn.
Halfmaandelijkse borstelbeurt volstaat bij een jonge hond vervolgens kan je als hij meer volwassen is volstaan met het ontklitten van de vacht. Wanneer hij nog een puppie is moet dat meer frequent zijn, want het puppiehaar mengt zich aan die van het volwassen haar  en vormt uiterst ingewikkelde klitten.

Is de Catalaan moeilijk om te toiletteren?
Daar is nog een legende danwel broodje aap verhaal van: De Catalaan gewend aan het harde buitenleven heeft geen behoefte aan training om gekamd te worden en dat hij dit gewillig zal ondergaan. Niets is minder waar maar het kan ze wel geleerd worden. Deze honden zijn rechtvaardige makke schapen op de tafel tijdens het kammen zonder zelfs vastgemaakt te worden, zij laten zich geduldig borstelen, kammen en knippen en nooit hebben ze geprobeerd me te bijten. Men moet vastberaden, geduldig zijn, goed uitleggen dat het kammen niet onderhandelbaar is en niet wachten op dat de hond in een erbarmelijke stand is anders wordt het pijnlijk.

Materiaal

 
borstelen Materiaal
Van links naar rechts:

1. Een kam met aan een kant wat breder uit elkaar staande tanden, aan de andere kant met minder ruimte tussen de tanden of 2 aparte kammen een grove en fijne.
2.Een borstel met gehoekte tanden, deze bestaat in verschillende maten.
3.een metalen starre borstel
4.een schaar die doeltreffend snijdt (neem hiervoor liever een kappersschaar dan een huishoudschaar)

Borstelen

Men begint met het hoofd,  zonder de oren te vergeten boven en onder. De snor en baard worden eveneens uitgekamd

Vervolgens pakt men de hals aan, als de hond zit is het gemakkelijker. Altijd zacht, zonder te trekken, met een zacht en langzaam gebaar.

gos

 Dan gaat men verder met de poten. Niet van de schouder maar vanaf de elleboog te beginnen om er niet de klitten in te trekken.

Gos

Je werkt dus bij de poten altijd van beneden naar boven en men borstelt zorgvuldig de voet daar waar het haar vaak door de modder aan elkaar zit.

gos

Men borstelt nu het hele lichaam. Hier hoef je niet altijd van boven af te beginnen als je maar wel het bovenliggende haar optilt zodat je vanaf de huid het haar kamt.

gos

Wanneer alles goed uitgekamd is, borstel je de hond nog een keer volledig door en daarna controleer je jouw werk door met de kam met fijne vertanding te kammen.

gos

Wanneer de klitten zeer strak zijn, gebruik ik een borstel met metalen starre tanden, maar let op dat je de hond niet prikt en  hem geen pijn doet.

gos

Vergeet ook de staart  niet.

gos

De buik moet zorgvuldig geborsteld worden. Dat is veel gemakkelijker met een hond die zich laat hanteren en op de rug laat leggen.

gos

gos

De grootste klitten in belangrijke zones zoals de huid van de buik of dichtbij geslachtsorganen, daar knippen we  de haren weg.

Persoonlijk knip ik de haren van het anale gebied ook weg teneinde te vermijden dat er ontlasting in blijft steken.

In afwerking, kan men de poten netjes rond knippen, opdat onze Catalaan niet van die “pluimen” heeft.

gos

Wees heel voorzichtig als je het op deze manier doet want een verkeerde beweging en je knipt daar waar je niet wil knippen. Je kunt daarbij de poot ook vasthouden.

gos

Ik knip eveneens de haren tussen de tenen weg van mijn honden

Men moet de poot goed vasthouden.

gos

gosAls de borstelbeurt ten einde loopt zal uw hond zich veel  beter voelen zonder zijn klitten en het vele  dode haar zal niet meer in huis vallen.

Andere verzorging die we meteen ook meenemen:

De ogen: Met een vochtig doekje maak ik de ooghoeken schoon en de vacht eromheen. Af en toe maak ik grondig met dacryoserum schoon.
De oren: De gehoorbuis moet schoon zijn teneinde een betere ventilatie toe te laten, ik maak ze met de vinger schoon, maar hulp van een trimster of een dierenarts is ook mogelijk. Het bad: Ik kan het hier niet over hebben want ik heb geen van mijn Catalanen in bad gedaan. Anderen weer,  doen het wel en ik zou niet aarzelen als zij in iets onbestendigs hebben liggen rollen om ze in bad te doen.
De reutjes: Bij reutjes kun je de haren op de buik die de penis omgeven wegknippen, teneinde de geur van onaangename urine te vermijden.

gos
Ulkie

Daar is erg mooie Ulkie, goed geborsteld en gekamd.

Men zal enkele dagen moeten wachten op dat het haar zijn typisch méché aspect krijgt en toonbaar te zijn in tentoonstelling. Daarom raad ik altijd aan om een volledige toilettage te doen een week alvorens zijn Catalaan te presenteren aan een keurmeester.

 

Met dank aan en toestemming van Elsa Agouazi website: http://www.berger-catalan.fr