flyball

“Een flyballbaan bestaat uit een start/finishlijn, de vier hindernissen op een rij en het flyballapparaat. Hierbij gelden vaste afstanden tussen start/finish en de eerste hindernis (1,80 meter) tussen de hindernissen onderling (3 meter) en tussen de laatste hindernis en het apparaat (4,55 meter)”.

Dat is dan dus heen en terug toch al even zo’n 30,70 meter vol pret. Ik ben thuis gestart met Flyball, en ze vinden het leuk !!!!!!  Zelfs ons donkere  jasje  vindt het leuk om nu met een balletje te rennen. Niet in wedstrijdtempo. Nee hoor, ze is meer een gelegenheidsspringster. We oefenen ook nog steeds “droog” omdat ik het flyballapparaat nog niet heb (hopelijk vanavond). Ze moeten nu nog gewoon de ballen achter ophalen. En dat is zo mooi om te zien. Vooral het plezier met al dat gehuppel. Ons ander gosje, die kleine, is een gedreven renster. Snoeihard (heeft me dus ook al vele foto’s opgeleverd met alleen de hoogtesprongen erop …) Ik verwacht dat die kleine het flyballapparaat niet echt leuk gaat vinden. Het maakt tenslotte lawaai, en tja….. dat is natuurlijk bere-eng. Ze zal alle tijd hebben om eraan te wennen en dan: KWW (Kieken Wat ’t Wordt)

Zo dat ziet er leuk uit. Dat wil ik ook wel in mijn tuin, maar helaas die is niet zo groot als de jouwe. Dus moeten onze gosjes maar wachten tot ze op de hondenschool zijn en daar dan gaan flyballen. En het apparaat ja daar zijn wel meer hondjes bang voor maar meestal na wat oefenen gaat het wel goed de bal (de beloning ) is vaak leuker dan de angst. Dus rustig aan op bouwen en dan gaat het zeker wel lukken.

Wij liepen met ons gosje op de “internationale baan” en daar wordt een ander apparaat gebruikt. Deze is makkelijker voor de honden om aan te leren. Volgens andere is het voor de hondenpoten te zwaar omdat ze er met grote snelheid tegenaan springen, maar ons hondje  heeft nooit last gehad.

Bij ons op de hondenschool hebben we ook alleen het oude apparaat. Maar wij doen ook niet meer aan de wedstrijden mee. Erg jammer hoor ik ben echt een flybal fan. Maar goed jij gaat het je hondjes leren en reken maar dat ze een hoop lol gaan beleven. Het aan leren van de bal vangen kan je ook zonder het apparaat doen. Gooi de bal niet in de lucht dat is te hoog maar probeer recht vooruit te gooien en laat je hond niet te ver weg gaan staan. Ik geef altijd het commando vast. Het aanleren van het pendaal doe ik met het blik (van het stoffer-en-blik). Blik op de grond, jij er bij en dan poot en met je andere hand gooi je dan de bal als ze hun poot op de achterkant van het blik laten komen. Snap je het nog, zo is het wel moeilijker om uit te leggen.Ik gebruik ook altijd de clicker om nieuwe dingen aan te leren.