De eerste nacht(en)

De eerste nachten Het is mogelijk dat de pup ’s nachts, als hij meteen al voor langere tijd alleen gelaten wordt, gaat piepen en janken om je te laten weten waar hij is en/of omdat hij zijn moeder, broertjes en zusjes roept. Het kan ook zijn dat hij van angst doodstil is, gedurende die eerste nachten nauwelijks slaapt en zijn slaapplaats mogelijk bevuilt. Je kunt je gossenpup dan gerust de eerste tijd naast je bed laten slapen. Eigenlijk net zo lang tot hij zich de geuren en geluiden in en om het huis eigen heeft gemaakt.

Aan zee

Ervaring leert dat een pup veel evenwichtiger opgroeit als hij de eerste nachten niet huilend van ellende hoeft door te brengen. Wanneer hij overdag zelf naar zijn eigen slaapplaats loopt om te gaan slapen is hij aan zijn omgeving en slaapplaats gewend. Dan is het moment aangebroken om hem ook ‘s nachts op die plaats te laten slapen. Dat kun je hem dan in een ommezien bijbrengen. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat de pup dan voor altijd naast je bed wil slapen.


pootjeBij de introductie op ons Gossenforum ’06-’09 werd aan leden gevraagd enkele gegevens van hun gosje in te vullen aan de hand van een aantal vragen. Eén van die vragen was: wat is jullie ervaring met jullie pup tijdens de eerste nachten en alleen thuis zijn: Dit zijn de reacties:

  • Hij mag ’s nachts in de keuken slapen maar daar heeft hij geen zin in. Dan piept en jammert hij alles bij elkaar. Op advies slaapt hij de laatste nachten bij ons op de slaapkamer . De bedoeling is dat hij straks in de keuken slaapt. Straks wordt hij te zwaar om iedere keer naar boven te dragen, dus willen wij hem leren om beneden te slapen.
  • Alleen zijn overdag in de keuken voor een 1/2 uurtje gaat wel goed dan is hij stil als ik weg ga en ook als ik terug kom.
  • Groetjes
  • Die van mij slaapt van puppy af bij ons op de slaapkamer.
  • Onze puppen slapen de eerste tijd altijd bij ons in de slaapkamer. Daarna in de gang boven, maar nog wel bij ons in de buurt. Als dat dan goed gaat kun je ze wennen aan de slaapplaats die jij wilt. Bij ons is dat op de bovenverdieping. De honden hebben een eigen slaapkamer waar de benches staan. Dus na het laatste uitlaat rondje gaan ze vanzelf naar boven en gaan ze in hun eigen bench liggen. Het is maar hoe je ze went, en als ze groter zijn kunnen ze best zelf de trap op lopen hoor.
  • Die van ons heeft ook, nadat we eerst bij hem hebben gelegen en dat een fiasco werd, een paar dagen in een bench bij ons op slaapkamer gelegen.
  • Daarna in de bench een paar dagen op de gang voor de slaapkamer. Daarna een paar dagen onderaan de trap in de bench, en daarna wat hem zelf het lekkerste leek, maar wel beneden. We hebben wel speciaal voor hem een traphekje aan moeten schaffen, want boven is nog steeds heel aantrekkelijk.
  • Ik heb de eerste 14 dagen bij hem beneden geslapen, hij in de bench ik op een matras er niet ver vanaf. Gisteren voor het eerst terug in mijn bed geslapen en wonder boven wonder heb ik hem niet gehoord. is het toch een bink.
  • Hij heeft hij vanaf het begin in een bench alleen moeten slapen. Eerst in een aparte kamer, maar na wat joelsessies, de bench naar de woonkamer gezet, toen was het klaar.

met toestemming van: Puppy in the house

“Puppy in the house”