Schapendrijven in Frankrijk

Met Yvonne en Killu.

Het was elke dag om half tien verzamelen. Dan eerst koffie met cake en dan…. aan het werk. We zijn begonnen met 100 schaapjes.

Schapendrijven

Uitleg krijgen we van de Nederlanse herder Jaap, een herder uit Drenthe. Hij heeft ons les gegeven in Frankrijk.

Jaap werkt dagelijks met zijn Borders en heeft ook zelf een kudde schapen. Het is een zeer kundige man die niet alleen borders traint maar zeker ook open staat voor andere rassen. Ik ben heel erg onder de indruk van wat zijn borders kunnen. Bij sommige oefeningen was ik teleurgesteld dat Killu het niet zo goed deed als de borders. Maar dan kreeg ik op mijn kop van Jaap dat Killu nu eenmaal een hoeder is, en dat ik haar niet moest vergelijken met een border. En dan..

schapendrijven

Best wel veel schaap hè. Dit zijn er dan ook 300 honderd.

schapendrijven

Ja hier is ze dan, herdertje in de dop. Jammer dat Killu niet te zien is op de foto. Dat is met het hoeden: de hond loopt achter of naast de schaapjes. Het is de bedoeling dat de schaapjes wel bij elkaar blijven maar niet gaan rennen. Ze moeten eten.

schapendrijven Het landgoed Charmille was groot,

schapenlandgoed

groter,

schapen

Groots

groots

En elke dag moesten we de schaapjes op een andere wei zetten. We hebben heel wat km gelopen. Maar het was prachtig daar en zo erg stil. Soms moest de border van herder Jaap de kudde voor ons gaan halen, omdat niemand wist waar precies de schapen waren. De outrun was dan zo wijd en ver weg dat je de hond niet meer kon zien. Meestal ook nog achter een heuvel. En dan ja hoor daar kwamen de schapen aan. Elk commando van Jaap wordt door zijn borders zonder pardon opgevolgd.

schapendrijven in Frankrijk

Zo de schaapjes op de andere wei. Killu wel even aan de lijn, want soms wil ze best nog wel even “schapenjagen” Ook moesten we met zijn allen de schaapjes naar de stal brengen. Er zaten een paar tussen die kreupel liepen. En die moesten er tussen uit.

schapen Jut en jul aan de kant, wachten tot ze weer aan het werk mogen.

killu

Na het werk, meestal om een uur of vier, even napraten en een borrel. Ook voor Killu even ontspannig na een dag hard werken.

gos killu

De laatste dag de groeps foto. Ja daar zit Killu dan als een echte “GOS” tussen 7 borders.

schapendrijven in Frankrijk Ze heeft het goed gedaan mijn meisje. Ik ben trots op haar!