Catalaanse herder en kinderen

De Catalaanse herder heeft het niet zo op vreemde mensen en datzelfde geldt  dus ook voor vreemde kinderen.
Veel gossen zijn (erg) terughoudend naar vreemden toe. Kennissen die zo af en toe eens op bezoek komen horen er in de ogen van menig gos “niet snel echt bij”.
Voor wat betreft kinderen: is de gos eenmaal goed bekend met de kinderen die thuis over de vloer komen, dan zal de ene gos er graag mee spelen, andere gossen weer, blijven behoedzaam naar kinderen toe en zullen hen het liefst proberen te mijden. Dat geldt in het bijzonder naar  kleine kinderen toe. Zij kunnen in hun enthousiasme (bijvoorbeeld als zij proberen de armpjes om de nek van de gos te slaan of erachteraan hollen in een poging de gos te kunnen aaien) de gos in moeilijkheden brengen. Kinderen en honden, laat ze nooit alleen. Dat geldt zeker ook voor de gos!

Gossen en kinderen

Hoe gossen op kinderen reageren en andersom: enkele reacties

reacties Onze gos was altijd behoorlijk fel tegen kinderen en kan voor sommigen nog steeds best wel bang zijn. Dat uit zich dan in een heftig schrikachtig gegrom/geblaf waarbij ze probeert weg te komen. De eerste jaren vond ik het vreselijk mijn huis uit te gaan, omdat in mijn kinderrijke straat altijd kinderen aan het spelen en gillen zijn en onze gos de buurt dan op een vreselijk geblaf trakteerde en luid grommend langs kind en ouder ging. Toen het leuke voorval dat een knulletje uit de straat van 4 jaar, waarvan moeders helemaal niet van dieren houdt, aan ons vroeg of hij mee mocht met uitlaten.(Heel positief dat zijn moeder het niet tegen hield) Enigzins gespannen namen wij hem mee,maar hij vond het leuk en ook ons teefje had er lol in want hij gooide soms het balletje. Het werd nog leuker toen nog meer kinderen begonnen te vragen of ze ook mee mochten. Uiteindelijk gingen we soms met 4 kinderen op stap. Die gillen natuurlijk en rennen. Ik heb hen toen duidelijk gemaakt dat ons gosje het heel leuk vindt achter hen aan te rennen en dan naar hun broek te happen, dus als ze dat niet willen moeten ze stil gaan staan. Ook dat werkte. Het resultaat is echt super. Meestal blaft ze niet meer als er kinderen op de stoep spelen.Sommige kinderen moet ze gewoon niet, ook al gaan die wel regelmatig mee, maar op een bepaalde manier is ze daar bang voor??????? (eigenlijk vind ik die dan ook niet echt leuk). Het jongetje is inmiddels verhuisd en is soms nog wel in de straat en de uitjes met kinderen zijn wel verminderd. Ze heeft wel iedere maandag tussen de middag 3 kleinkinderen in huis ,maar daar is ze gek op en super blij als ze die ziet. Het enige is wel en ik weet niet of iemand dat herkent, dat als er iemand, en dat zijn meestal kinderen, op haar haar komt ze enorm fel reageert en niet bijt maar wel haar tanden/bek tegen de persoon duwt. Je schrikt daar dan behoorlijk van. De kleinkinderen hebben thuis een Golden en Flatcoated retriever en daar kunnen ze alles mee doen ,maar met ons gosje ben ik toch altijd heel erg op mijn hoede. Over het algemeen is onze gos dus het laatste jaar minder angstig naar vreemden en daar ben ik heel blij mee. Een allemansvriend zal het wel nooit worden, maar dan vind ik het wel heel leuk dat als ze een bekende tegen komt altijd slingerend van een ‘kwispelende kont’ de mensen begroet en dat zie je ook toch niet zo vaak bij andere honden.

pootjeWij hebben een kleinzoon van 2 1/2. Onze gos is gek op hem. Helaas is de kleinzoon niet zo weg van haar. Ze is veel te druk en ik weet ook niet hoe het mogelijk is, maar mijn kleinzoon is bang voor honden. Gelukkig is hier een buurmeisje die vaak komt vragen of de hond buiten mag komen spelen en dat gaat altijd erg goed. Spelen met de bal , rennen het maakt niet uit, kinderen zijn tof, al blijven we er natuurlijk wel altijd bij. En met de kleinzoon zal het in de toekomst ook wel beter gaan.

pootjeIk herken het grommen en blaffen naar kleine kinderen ook bij onze gos. Toen ze jong was kon ze ook ineens -als we een kind passeerden- naar voren schieten. Ze liet dan ineens een hoge harde blaf horen. Daar schrik jezelf al van, kun je nagaan wat het bij een kindje en de ouders doet. We zijn nu 5 jaren verder en inmiddels loopt ze kleine kinderen gewoon rustig voorbij, maar vrienden zullen zij en die kleintjes niet snel worden. Als we kinderen op bezoek hebben die naar haar toe lopen, dan zie je het aan haar hele houding: o nee, daar houdt dit hondje niet van. Kinderarmpjes om de nek… ze griezelt ervan, en probeert dan ook zo snel als mogelijk uit de buurt te komen (waar ik haar dan natuurlijk ook mee help). Overigens is ze helemaal gek met onze eigen kinderen, maar die zijn dan ook al groter dan een meter. Ook met hun vrienden kan ze het goed vinden.

pootjeOnze reu (6 jaar) kan prima met kinderen opschieten, al hebben we zelf volwassen kinderen. “Tikkertje” en balspelletjes met de buurkids vindt hij heel leuk. Dit doet hij al vanaf de tijd dat hij nog een jonge hond was, lekker om geparkeerd staande auto’s door de straat rennen en een serie kinderen er achteraan, dikke pret. (misschien heeft hij daarom vaak geen zin in apporteren). We hebben ook eens op het strand meegemaakt dat niemand zijn bal kon pakken, tot er een meisje van ca. 3 jaar met hem wilde spelen, die kreeg de bal telkens keurig voor de voetjes gelegd. Hij gaat niet uit zichzelf naar kinderen toe, maar als kinderen hem willen aaien blijft hij altijd lief staan en geeft (als het gevraagd wordt) een poot of een “high five”.

 

pootjeOnze jonge reu van 10 maanden is gek op kinderen en alle dingen waar kinderen mee spelen (knikkers, autootjes knuffels etc), maar hij mag niet altijd meedoen (knikkeren bv) omdat hij het spel dan verziekt. Hij houdt zich niet helemaal aan de regels. Hoe meer kinderen er zijn hoe vrolijker hij wordt. Mijn kinderen zijn 8 en 10 en een maand of wat geleden heeft hij wel geprobeerd om boven de jongste te komen in rangorde. Hij ging tegen hem op rijden bv. maar mijn man heeft hem daarbij flink laten weten dat dat niet mocht (Nee, foei!) en nu gaat dat goed. Ik heb wel het idee dat hij de kinderen wel meer ziet als soortgenoten  dan als bazen, dus het blijft oppassen geblazen. Hij zal niet expres bijten, maar kan wel heel erg enthousiast spelen. Toen de jongste onlangs jarig was kreeg hij van de hond de dikste verjaardagsknufel: hij sprong met zijn poten op zijn schouders en likte zijn hele gezicht af. Grappig hè, net of hij het wist, andere dagen is hij niet zo enthousiast als de jongste beneden komt. Kortom hier gaat het goed met kinderen en de hond maar ik laat ze nooit samen alleen.

 

pootjeOns teefje van 4 jaar vindt kinderen het einde. Ze wil altijd kwispelend op hen af lopen, maar helaas zijn niet alle kinderen daar gek op.

pootjeOnze gos heeft eigenlijk helemaal niets met kinderen. Hier in de straat moeten ze zich gedragen anders laat hij even weten dat hij er niet van gediend is. Zoals rennen en gillen, zolang dat op een flinke afstand gebeurt is het prima, maar niet bij hem in de buurt. Nou wonen wij tegenover een school op een woonerf en als we langs de school lopen waar kinderen op de speelplaats bezig zijn dan kan het zijn dat hij uitvliegt. Maar dit is niet altijd het geval, het is maar net hoe zijn bui is. Wij hebben vijf maanden een gezin in huis gehad met twee kinderen. Een van 18 maanden en een van vier jaar. Dit ging eigenlijk wel heel goed. Groetjes

pootjeHallo, Hoewel onze gos geen kinderen om zich heen heeft, is DOL op kinderen. Tot zijn 2e jaar had hij de neiging om vrolijk kinder/wandelwagens in te duiken (vaak tot afgrijzen van de ouders) en vervolgens de baby/peuter een hele grote lik te geven. Hij is ’s zomers al een paar keer op het strand midden in een schoolklas met 25 bange allochtone kinderen terecht gekomen. Hij laat dan die kinderen ballen gooien etc. Na een een kwartier vechten ze wie er met de hond mag lopen /spelen / knuffelen en hij vindt dat allemaal prachtig. Onvoorstelbaar vinden wij dat eigenlijk Als hij met mijn neefje en nichtje is, is ’tie helemaal gelukkig. Maar we laten ze nooit alleen, hoe goed het ook gaat. De kleintjes kunnen alles met hem doen (doktertje spelen, in zijn oren blazen) hij luistert perfect naar ze. Terwijl wij bij wijze van spreke door de straat gesleurd worden, loopt hij keurig naast bij de kleintjes, legt de bal netjes neer. Het mooiste verhaal is van vorig jaar: De kleintjes hadden een tijgerkleedje over zijn rug gelegd en ze speelden circusje en hij was de TIJGER. De tijger deed echt alles (door hoepel, op krukje zitten, hard achteraan rennen, zitten, liggen, buikje laten zien). Op een gegeven moment was ik ze kwijt. Neefje en nichtje lagen uitgeput op de bank, en de tijger lag met het kleedje nog op zijn rug, uitgeteld in de gang. Wat ons betreft moet het ‘houden van kinderen’ dus wel in het karakter zitten van de gos, want dit hebben we echt niet aangeleerd. Groetjes

pootjeHoi, Ons gossenteefje is gek op mijn kinderen, ze zijn 10 en 12 jaar en ze zijn opgegroeid met honden. Dat wil dus zeggen dat ze veel mogen met de hond, maar alles wat met rangorde te maken heeft dat mogen ze niet. De Gos is sowieso een hond met temperament, laat zich niet zomaar vloeren en wat ik hier zo lees is het een hond met een echt karakter. Ik zou geen enkele hond dus ook geen Gos zomaar vertrouwen met kinderen en liever nog -alleen vinden de meeste ouders dat niet leuk om te horen- ik vertrouw niet zomaar ieder kind bij een hond. Daarbij zijn trekspelletjes uit den boze. Het klinkt denk ik allemaal erg cliché maar ik kan me nog steeds verbazen als ik hier verderop een 10 jarig kind met een Bordeauxdog zie lopen. Het gaat goed hoor, lieve hond, maar dat kind is toch never nooit niet in staat dat beest te mannen. Dus Gos tophonden met topkinderen maar altijd op blijven letten.

pootjeIk vind het wel een feest als ik mijn kinderen balletjes zie gooien met de honden en rennen door het hoge gras met twee honden achter zich aan. Helemaal mee eens hoor, altijd erbij blijven Ik vind dat ook een stukje bescherming van je hond om hem/haar niet alleen te laten met kinderen en ook de meeste kinderen niet te vertrouwen. Ik vertouw trouwens ook een heleboel volwassenen niet met een hond. Als Ik zie dat iemand een/mijn hond verkeerd benadert dan zal ik de hond moeten beschermen tegen die persoon en daarmee bedoel ik dat ik die persoon er op wijs dat dit niet de juiste manier is en dat de hond dan kan bijten. En anders zorg ik dat mijn hond niet door die persoon benaderd kan worden. B.v. bij een bepaald jaarlijks tuinfeestje dat ik houd komt iemand die dus absoluut geen gevoel voor het omgaan met honden heeft. Zijn reacties zijn zo dat die zeker bij de reu argwaan opwekken. Dit wekt bij die persoon weer die de verkeerde reacties op en om dit niet uit de klauwen te laten lopen sluit ik de reu ergens weg waar hij geen erg in het feestje heeft en veilig zit voor deze persoon en de mogelijke reacties op elkaar. Dat het ook echt aan die persoon ligt bleek ook toen ik hoorde dat zijn vrouw hun hondje ( ter grootte van een kleine Jack Russel) weg heeft moeten doen omdat het totaal niet met die man ging. Het hondje ging naar hem grommen en bijten. Die arme meid dacht dat het aan haar lag en zij niet in staat was een hondje goed op te voeden terwijl zij helemaal geen problemen met dat hondje had en ze leuk met hem optrok. Het is gewoon die man. Tja bij mij ging die kerel gewoon de deur uit.

pootjeWij hebben onze gos van het begin af aan veel in contact laten komen met kinderen. De buurtkinderen vonden het zo leuk dat ze de 1e 3 weken dagelijks kwamen kijken en spelen met hem. Ook nam ik hem dagelijks mee naar school als ik mijn kids (5 en 8 jaar) ophaalde. Heel veel kindjes kwamen hem dan begroeten en aaien. Met dierendag mocht hij mee de klas in en hebben we een klein spreekbeurtje gehouden. Mijn dochter van 5 was eerst bang voor honden, maar heeft dit nu overwonnen, (ons gosje geeft haar ook veel “kusjes”). Mijn dochter van 8 heeft de eerste puppy-lessen gedaan als zijnde ‘baasje’ en gaat vaak mee met trainen. Ik geloof niet dat hij de kinderen als baasje ziet, maar hij heeft wel veel lol met ze. Ze spelen dagelijks met elkaar en hij heeft een soort van respect voor ze. (nu moet ik toegeven dat ik vaak bezig ben met de kinderen te leren hoe ze meer afstand in rangorde kunnen krijgen). Groetjes