Nagelverzorging

Controleer regelmatig de nagels op lengte en eventuele mankementen/scheurtjes. Normaliter slijten de nagels “door gebruik” en hoeven ze niet geknipt te worden. Sommige nagels echter, m.n. van de hubertusklauwen kunnen nogal eens te lang worden en/of te zeer krom groeien met alle nare gevolgen van dien.

Nagels knippen: Er zijn nagelkniptangetjes speciaal voor hondennagels verkrijgbaar (bij de dierenspeciaalzaak of soms ook bij dierenartsen). Ben je niet zeker van jezelf tot hoe ver je de zwarte nagels van de gos in kunt korten (je kunt immers niet zien waar “het leven” begint”), dan kun je dit ook bij de dierenarts laten doen of bij een goede trimsalon voor honden. Let dan goed op, op welke lengte de nagels worden ingekort zodat je dit thuis later zelf kunt doen. Knip je toch in het leven dan dep je dit met “helse steen”, ook bekend onder de naam zilvernitraat of aluin. Dit stelpt het bloeden, even rustig aan doen, en het is weer opgelost.  Zilvernitraat is bij je apotheek te verkrijgen, in een houten houdertje en aluin is daar ook in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Tip: om te voorkomen dat je in “het leven” knipt bij donkere nagels, kun je er een fel lampje onder houden. Vaak kun je dan zien waar je moet knippen. Je kunt de nagels i,p.v. knippen ook vijlen/slijpen m.b.v. een pedicure set.

Extra wolfsklauwtjes : Opmerkelijk is ook dat bij de dubbele klauwtjes bij Donna er altijd twee nagels geknipt moeten worden en de andere twee mooi op lengte blijven.

Bij Quiero hebben we er een laten verwijderen omdat hij er een gezwel aanhad. Ik controleer ze sindsdien dan ook regelmatig (en grondig!) 

Ik doe dat ook. Ons buurhondje is overleden aan kanker bij de teennagels. Die DA zei dat dat vaker voorkomt bij zwarte honden met zwarte teennagels. Ik weet niet of dit wetenschappelijk is aangetoond. Kan me ook niet schelen, ik houd ook de teentjes goed in de gaten.

Nu we het er toch over hebben:
Help, een afgebroken nagel!!!!! Wat kan je dan het beste doen? Allereerst en dat geldt altijd en overal: niet in paniek raken. Als een nagel bloedt, betekent dat, dat de nagel dicht bij het bloedvat is afgebroken. Leg een prop watten op de nagel van ongeveer 2 cm dik en hou deze op zijn plaats met een oude sok. Of als je verband in huis hebt, leg dan een bandage rondom de poot. Raak een loshangende nagel niet meer aan dan nodig. Dit is zeer pijnlijk. De volgende stap is naar de dierenarts gaan. Het afgebroken stuk dat eraan bengelt moet verwijderd worden. Dit is pijnlijk en soms kan een lichte kalmering of een muilbandje noodzakelijk zijn. Het nagelbed moet goed ontsmet worden. Heeft de hond regelmatig last van afgescheurde duimnagels, dan is het eventueel te overwegen om ze operatief te verwijderd, bij sommige rassen is het één van de raskenmerken dus als je wil fokken vraag dan bij de rasvereniging na of er consequenties aan vast zitten Een nagel breekt omdat hij te lang is en dan blijft haken aan bijvoorbeeld het vloerkleed tijdens een gekke bui. Bij de wolfsklauwen vindt ik het echter prettiger om ze iets langer te laten omdat de nagel dan naar achteren buigt en de poot dan minder snel geblesseerd zal raken Nagels knippen kun je zelf doen als je voorzichtig bent en er voldoende tijd voor neemt. Het roze-rode gebied in de nagel wordt het leven genoemd. Het bevat de bloedvaten en zenuwen. Knip nooit in het leven. Dit is uiterst gevoelig en de nagel zal hevig bloeden. Een hondennagel is anders dan een mensennagel. De rond gevouwen vorm vraagt een speciale kniptang (guillotinetype). Als we een gewone kniptang gebruiken duwt dit de nagel plat en dit zal een flinke pijnscheut veroorzaken. Bij witte of doorzichtige nagels kun je het leven zien, maar die hebben gossen niet. Maar bij honden met zwarte nagels is het niet goed te zien hoever het leven gaat. Soms wil een kleine maar felle zaklantaarn uitkomst bieden om “het leven”zichtbaar te maken. Zoals je ziet is nagels knippen niet altijd zo eenvoudig. Laat steeds iemand de hond goed vasthouden en laat het de eerste keer eens voordoen door een dierenarts of in een trimsalon.