Gossen en slapen

Lekker languit

 

 Ik zou graag willen weten hoeveel een hond gemiddeld slaapt? Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd maar ik vind dat onze gos, die in feb. 3 jaar gaat worden, erg veel slaapt. Als hij niet wandelt dan ligt hij binnen te slapen. Misschien verveelt hij zich en daarom slaapt hij, maar zelfs als hij in de tuin kan omdat de deur open staat dan nog denkt hij aan slapen. Alleen als ik naar buiten ga dan wil hij ook. En ja, naar de schapen wil hij altijd en dan denkt hij niet aan slapen. Dus vandaar mijn vraag, “Hoeveel slaapt een hond of eigenlijk een gos?


Onze gos slaapt ‘savonds als wij tv kijken (dus pas rond 22.00uur) en wordt daarbij enkel wakker als wij slapen gaan (eerst nog even plasje maken voor de echte nachtrust). Rond 8.00 houdt hij het voor bekeken en dan moet iedereen op! (uitslapen kan hier dus eigenlijk niet meer). Verder is hij de hele dag actief tenzij we zelf statische dingen doen: achter de computer zitten, strijken… dan ligt hij aan, voor of op je voeten en houdt hij het allemaal een beetje in het oog. Hij houdt zich rustig maar echt slapen is het niet. Lopen we zelf rond (koken, verbouwen , poetsen..) zonder aandacht voor hem ,dan neemt hij zo’n piepbeest, gooit het op en zit er dan weer achter (soms is dat onze poes). Beentjes knagen of houtskool uit de haard halen en verpulveren zodat de pas geboende living helemaal onder het zwart zit vindt hij ook leuk. Ik niet. Ons gosje is wel nog erg jong (10 maand) maar neen, hij is geen slapertje!

pootjeMijn vorige hondentrainster (heeft les gehad van o.a. Turid Rugaas) vertelde dat een volwassen hond gemiddeld 17 uur per dag slaapt. Dus van de 24 uur zijn ze zo’n 7 uur in touw. Onze gos haalt dat ook niet…. Maar het scheelt wel per dag. ’s middags ligt ze zo’n 4 uur flink te slapen en ’s nachts natuurlijk. ’s Avonds wil ze na een wandeling ook nog weleens een uurtje snurken. Als er veel gebeurt op een dag, wandelingen, bezoek, spelen… dan ligt ze vroeger op de avond te slapen, moeten we haar echt wakker maken voor de laatste wandeling.

Gossen en slapen
Gossen en slapen

 Nou die van ons zijn ook behoorlijke slapers. De ons ene gosjereutje moeten we ’s morgens echt uit de mand schuddden, helaas is uitslapen er nog niet bij, want ons andere gosjeteefje kan niet wachten tot we naar buiten gaan. Verder slapen ze allebei redelijk veel, het teefje wel een stuk minder maar ja die is ook pas 1 jaar oud en komt regelmatig met favoriete speeltje (de kip) aanzetten. Na het avondeten is het speeltijd en liggen ze met z’n tweeen te rollebollen op het kleed. Ze liggen vooral ’s middags te slapen als ze moe en voldaan terug komen van de wandeling (zeg maar renpartij) van de hei.

pootjeOnze gos slaapt door de week veel en het week-end zeer weinig. Door de week is hij bijna altijd bij mijn schoonvader (83 jaar) die slaapt en rust veel en ons gosje doet mee. In het week-end zijn wij in de Ardennen en daar moet hij zoveel in het oog houden en op alles gaan blaffen dat hij geen tijd heeft om te slapen. Ik ben een ochtendmens en ben altijd rond 7 uur op, in het week-end slaap mijn eega graag uit, maar om 9 uur is hij al boven, slingert alle dekens van het bed en doet vervelend tot mijn eega opstaat. Hij heeft ook zo zijn gewoontekens: om 8 uur met de wagen voor broodjes bij die bepaalde bakker, geen andere of het is mis. Zijn vlees van dezelfde beenhouwer, onzen Andre, zoals ’s avonds voor het slapen gaan altijd datzelfde toertje in de tuin alles nog eens goed gaan controleren, dan naar boven, eventjes op het bed bij mij en dan op zijn schapenvelletje. Een hondenleven !

Zeehondje

pootjeJa ook hier slapen de gosjes best wel veel maar ze gaan dan ook altijd veel uit. Elke dag zeker ander half uur rennen in het bos. En dan ook nog de gewone rondjes om het park, samen spelen en opletten wat ik doe, kijken wie er zoal buiten op straat loopt. Ik denk ook dat twee gossen elkaar wel wakker houden. Dus er tussen door wordt er veel geslapen. En zeker s’avonds na de koffie gaan ze op afstand en liggen ze echt te snurken. snurk snurk gosjes. Onze gos is binnen heel rustig en ligt dan min of meer te slapen,d.w.z. dat als er iets in de brievenbus gegooid wordt of er spelen kinderen voor de deur dan is ze opeens hééél erg wakker. Ik dacht dat het een kenmerk van de Gos was dat ze binnen rustig zijn en buiten juist zeer actief, maar ja het is mijn eerste en enige Gos dus uit ervaring kan ik niet spreken. We hebben 1 dag in de week een jonge flatcoat in huis en dan is er wel veel meer onrust. Dan liggen ze de hele tijd te stoeien, alhoewel ik wel het idee heb dat dat meer van hem dan van haar uit gaat. Overigens toen ze pup was (ze is nu 4,5 jaar) sliep ze haast niet en leek het een dolle hond. Je hoorde dat alle pups heel veel sliepen,behalve die van ons. Dus ik betwijfel of er een standaard is ???

Gossen en slapen

Conclusie: Het is heel verschillend en echt afhankelijk van de situatie of er veel of weinig geslapen wordt, dat betekent wel dat de eigenaar de grenzen moet stellen, vooral in het begin heeft de kleine pup zijn rust nodig, maar dan is er vaak een toeloop van visite. Denk op dat soort momenten aan de noodzakelijke rust. Allen bedankt voor jullie verhalen over de “slapende gos”. Ik ben een beetje gerustgesteld, want ik ga ook veel met onze hond wandelen: 4x per dag. Tijdens de dag houdt ook hij mij in de gaten en komt dan in de buurt liggen. Het valt dus allemaal wel mee. Ik ben bezig om een tweede gosje te nemen deze zomer en dat zal wel een grote verandering zijn voor hem. Hij speelt ook wel meer als de buurhond, een teefje, bij ons op bezoek komt in de tuin. Ook als ik haar meeneem om te wandelen speelt hij met haar.