Jagen, achter joggers, fietsers etc

Mijn jonge gossenreu is nu 4,5 mnd en heeft heel veel leuke streken en naar hem kijken is soms echt heel grappig en vermakelijk! Het leukste spelletje vindt hij dat je achter hem aanholt in de tuin als hij bijvoorbeeld bal / speeltje heeft. Volgens puppy cursus mag dit echter niet, want dan denkt hij dat hij de baas is maar hij vindt het zoooo leuk dat ik het toch af en toe maar doe. Verder heeft hij nog iets waar ik minder blij mee ben, want als er maar een jogger in het bos lang komt lopen, gaat hij er als een dolle blaffend op af en blijft er dan blaffend naast lopen en luistert dan helemaal niet!!! Als ik een jogger aan zie komen lopen, probeer ik hem direct af te leiden met iets, maar soms ben ik te laat… Weet iemans misschien een goede manier om hier mee om te gaan of om hem dit irritante gedrag af te leren??? Ik wil hem namelijk ook zelf graag als hij wat ouder is meenemen als ik zelf ga hardlopen in het bos….

 Het achterna zitten van alles wat zich in snelheid van je gosje af beweegt (joggers, mountainbikers, fietsers, zelfs auto’s en treinen) is natuurlijk erg leuk om na te jagen. Zou de jogger plots stil blijven staan, zou de lol eraf zijn. Maar ja, zo gaat dat niet hè. Je gos is natuurlijk nog erg jong en heeft zijn hele gehoorzaamheids- en aandachtstrainingen nog grotendeels voor de boeg. Toch lijkt het mij belangrijk om dit najagen al in dit stadium te ontmoedigen. Als je hem los wilt laten lopen, dan zou je dit op veilige plekken kunnen doen die hij nog niet kent (dus hup… met de hond in de auto ). Omdat hij de omgeving niet kent zal hij snuffeliger zijn en waarschijnlijk ook meer op jou gericht. Als pup zal hij minder makkelijk een jogger achterna rennen in een onbekende omgeving. Komt er toch een jogger die hij toch achterna wil rennen (het blijft tenslotte een dapper gosje 😉 probeer dan, nog voordat hij aanstalten maakt om te gaan jagen, zijn aandacht te trekken met datgene wat hij op dat moment het liefst wil doen: achterna rennen. Dus: ga net als de jogger in tegenovergestelde richting rennen. De kans is groot dat hij in deze onbekende omgeving jou achterna zal rennen. Timing is wel héééééél belangrijk. Als hij eenmaal achter die ander aanrent wordt het aanmerkelijk moeilijker. Dus goed opletten wie eraan komt. Om ervoor te zorgen dat hij jou in de gaten houdt en niet andersom, is het leuk en nuttig om verstoppertje te spelen. Stiekem ergens achterduiken zodat hij op zoek gaat. Dit heeft tot gevolg dat hij je tijdens wandelingen beter in de gaten houdt. Of omdraaien en ineens de andere kant oplopen zonder iets te zeggen. Wel belonen als hij komt natuurlijk. Belonen van gewenst gedrag spreekt vanzelf. Als je op bekende stukken met hem loopt waar veel joggers komen, doe hem dan gewoon aan de lijn lijkt mij. Dit voorkomt dat hij de fout in kan gaan. Het is beter dat hij leert van beloning van gewenst gedrag én dat hij het nog leuk vindt ook!!! Als hij aan de lijn gaat trekken omdat hij achter de jogger aan wil, niks zeggen en gewoon doorlopen. Misschiens zelfs even stilstaan en een paar passen achteruit. En volhouden en blijven oefenen natuurlijk

Prima advies ! Zet hem op baasje. Het vraagt doorzettingsvermogen maar je gosje is nog zo jong dat het zeker gaat werken voordat het jaag ( hoed) gedrag zich in hem nestelt en het -als hij volwassen is-  problemen gaat opleveren.

Bedankt voor je advies en ik heb het ook afgelopen zaterdag op de puppycursus voorgelegd en die gaven een soortgelijk advies… Feit blijft dat ik heel goed moet opletten als er een jogger aankomt en het eerder zie dan mijn gosje en hem dan bij me roep en laat zitten en bij zijn halsband pak. Het moet dan na heeeel veel geduld zo worden dat hij baalt als hij een jogger ziet want dan weet hij al dat hij moet gaan zitten!! Dat zal nog heel wat oefening en geduld vergen… Hij gaat nu 2x per dag naar het bos want dat is vlak bij ons huis en daar mag hij dus altijd los lopen.. Hij luistert eigenlijk hartstikke goed en houdt ons continue in de gaten, want als je ineens een ander pad inslaat dan komt hij  als een speer aangerend zonder dat je hem maar hoeft te roepen. Als we andere honden tegenkomen is hij helemaal blij, maar van mij mag hij niet als een dolle erop af rennen want er zitten ook niet zulke vriendelijke exemplaren bij helaas! Hij durft trouwens ook niet heel ver vooruit te lopen. Ik zeg dan telkens “even wachten” en dat doet hij ook goed tot we bijna bij de hond zijn en dan gaat hij er als een soort kangeroe met vier poten omhoog springend naar toe, zo blij is hij dan! En dan wil hij spelen maar de oudjes vinden dat niet zo leuk en staan maar wat te kijken naar die rare pup! Het bos is helemaal favoriet bij hem en als we nu thuis al zeggen we gaan naar het bos toe dan is hij helemaal door het dolle…. En alle oefeningen van de puppycursus oefenen we ook regelmatig en hij doet het super goed en vindt het ook allemaal heel leuk vooral de zoekspelletjes.. bv. iets verstoppen in een wc rol…

Mijn gossenteefje, nu bijna 2 jaar, heeft dezelfde streken bij het hardlopen. Het maakt niet uit of het een andere hardloper, fietser of mountainbiker is, ze ging overal achteraan. Wanneer ik haar riep en ze kwam terug en gaf ik haar een brokje, maar vervolgens ging ze er net zo hard weer achteraan! Mega irritant! Het is nu wel wat beter, ik denk omdat ze wat ouder is geworden. Vandaag heeft ze zelfs 2 paarden kunnen weerstaan. Het is altijd weer spannend om het bos in te gaan. Maar wel leuk, soms gaat ze achter een konijn aan en wanneer ik dan gewoon verder loop, komt ze als een gek achter mij aan. Iedere sloot moet natuurlijk bezocht worden, en met al dat haar blijft er natuurlijk heel veel zand in hangen. Vervolgens ligt al het zand van het bos, bij mij in de woonkamer. Ik zeg dan altijd: ik kan wel aardappels poten in mijn kamer! Maar, wel gezellig, samen hardlopen en het scheelt een wandeling….

Jagen achter snelle dingen of mensen. Ons teefje ging jagen achter brommers vreselijk vervelend. Wat ik ook probeerde, niks hielp brommers waren haar favoriet. Maar ik heb het gevonden al moet je er wel wat voor doen ik deed het volgende. Ik ging het op zoeken want als het zo maar gebeurde was ik altijd te laat ze hoorde ze al van ver aan komen. Ik nam een lange lijn van ligt materiaal bond de ene kant om mijn middel en de andere kant aan haar halsband. Toen ging ik langs het fiets pad lopen en goed opletten. ja er kwam een brommer aan, mijn gosje al in de start blokken, maar ik ook! Zij rennen en ik de andere kant op rennen aan het einde van de lijn kom je elkaar tegen . Ik wist dat, maar ons gosje niet. Dat was erg schrikken voor haar die harde ruk toen heb ik haar gauw naar me toe geroepen en haar getroost en wat lekkers gegeven. Normaal is het niet goed om angst te belonen maar nu wel ik wil ook dat ze bang voor brommers wordt. Ik heb wel wat vaak moeten oefenen. Maar het resultaat is dat ze nu als ze een brommer hoort al naar me toe komt en nog steeds krijgt ze dan wat lekkers. Dus als niks helpt is dit misschien de oplossing. Bij ons heeft het geholpen.

Ben reuze benieuwd hoe het nu gaat met het jagen van de jonge gossenreu achter joggers aan

Antwoord Het niet meer jagen achter joggers aan gaat een stuk beter nu. Het is eigenlijk vooral verbeterd sinds ik zelf vaak ga joggen en hij mee mag rennen. Hij vindt andere joggers nu ook niet meer zo interessant geloof ik omdat hij het gewend is van mij. Dat is natuurlijk niet voor iedereen de oplossing, want niet iedereen houdt zelf van joggen. Dat betekent niet dat hij niks meer doet want als hij los loopt in het bos vindt hij nog steeds wandelaars zonder hond, rennende en gillende kinderen en NordicWalkers helemaal niks en hij rent er heel hard op af en begint dan keihard te blaffen. Die mensen schrikken zich dan dus rot. Dit is niet altijd het geval, want soms doet hij dus helemaal niks. Ik moet dus vooral heel goed blijven opletten en ik zie vaak al aan zijn houding en gedrag of hij iets van plan is en probeer hem dan direct of af te leiden of bij me te roepen voordat hij kans ziet de stoere blaffende macho uit te gaan hangen. Dus veel geduld en goed opletten maar helemaal afleren is mij nog niet gelukt in ieder geval!! Gelukkig doet hij verder niks dan alleen maar van een meter afstand hard blaffen, en gaat hij gelukkig niet tegen die mensen opspringen!!