Schapendrijven: een toelichting

Deze les was het de bedoeling dat ik met Killu een klein parcours ging lopen. Beginnend bij punt A en dan in een rechte lijn naar de twee paaltjes met wit vlaggetje, wel moeilijk te zien op het filmpje.

Oefening: op 12 uur lopen

Het is dan de bedoeling dat de schaapjes door de paaltjes lopen. Langs de sloot en dan door de twee houten schotjes, langs het hek en weer terug naar punt A. Dit alles in rechte lijn.
De schaapjes mogen mij niet voorbij lopen, en omdat Killu vaak te veel druk op de schapen zet moest ze veel af (down). Als de schapen mij voorbij lopen ben ik ze kwijt en gaan ze rennen. Dan kan ik weer opnieuw beginnen.
Ik moest deze oefening op twee manieren doen:
De eerste keer op twaalf uur lopen en de andere keer er achter en moest Killu ze opdrijven. Dat opdrijven hebben we nog niet zoveel gedaan. Ben net bezig om Killu links en rechts te leren. Dat heb je nodig om je kudde te sturen.
Eigenlijk hoort Killu dan dichter bij de schapen te lopen en ik een eind er van af. Maar dat durf ik nog niet, ben veel te bang dat ik dan de controle over Killu verlies en ze weer in een schaap hangt.

oefening: opdrijven

In Frankrijk leerde Jaap mij dat ik eigenlijk helemaal niet op mijn hond moet letten. Maar alleen op de schapen, aan hen kan ik merken als Killu te dicht bij komt of te ver af is.

Killu heeft heel veel overwicht op schapen. Het maakt niet uitwaar Killu ligt, zolang de schapen maar met mij meelopen. Zonder hond erbij lopen de schapen echt niet met je mee. Toen ik pas met schapendrijven bezig was heb ik ook wel eens gezegd dat ik ook wel zonder Killu met de schapen kan gaan lopen. Omdat volgens mij Killu niks doet.

Toen heeft de trainer Killu van het veld af gehaald en mocht ik het alleen zonder hond erbij gaan proberen. Nou de schapen hadden maling aan mij en verzetten geen stap. De schapen kennen Killu en weten dat ze soms hard er in kan stormen.
Je ziet ook bij het tweede filmpje dat Killu dichter bij de schapen kan komen, omdat de schapen dan het vertrouwen hebben dat het rustiger gaat. Het lijkt soms of Killu met heel andere dingen bezig is maar niets is minder waar, dat heb ik al vaker uit getest. Ik loop dan gewoon door met de schapen, en als Killu dan merkt dat de schapen niet meer met mij meelopen, komt ze weer in actie.

Dat was ook in Frankrijk leuk om te zien hoe anders een Border of een Gos aan het werk zijn. Heeft een border echt het Eye, helemaal gefocust op schapen, Killu vond het wel best en komt pas in actie als ik dat van haar vraag. Nu weet ik ook wel dat Killu’s hartje niet echt bij het schapendrijven ligt. Soms denk ik dat ik haar een leuk kunstje heb geleerd en dat het niet uit Killu zelf komt. Maar ja ze vindt het wel erg leuk. Zit ook heel opgewonden langs de kant te piepen .
Deze les was Killu erg relaxed, ze luisterde goed (ja met ritselbroek) dat is echt wel eens anders geweest. Dat ze als een dolle stier steeds maar weer op de schapen af vloog. Dat is namelijk heel erg belangrijk bij het schapendrijven, controle over je hond. Ik leg Killu liever vaker down dan dat ze als een dolle achter de schapen jaagt. Daar wordt ze heel erg opgewonden van en luistert ze niet meer. Ik vind dat ook zielig voor de schapen. En dat was ook de reden waarom ik een tijd niet meer naar schapendrijven wou.