Honden en allergie

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Door het inademen van deze stofdeeltjes ontstaan de allergieklachten.

Allergisch voor honden?

Op deze vernieuwde pagina wil ik beginnen met de tekst waar ik de vorige keer mee geëindigd ben:

Als je uiteindelijk, net als wij, toch kiest voor een hondje, wat te doen als mocht blijken dat de allergie toch de kop opsteekt of verergert na de komst van de hond .

In ons geval zou dat betekenen dat het hondje vanaf dat moment voor altijd bij zus en zwager zou gaan wonen. We hebben daarover vooraf met hen duidelijke afspraken gemaakt. Een erg mooi achterdeurtje, waar we gelukkig geen gebruik van hebben hoeven te maken.
En…. wat is uw achterdeurtje?

Wat te doen als je erg graag een hond zou willen, maar jijzelf of andere gezinsleden allergisch reageren op een hond? Omdat dit ook in ons gezin het geval was ben ik op zoek gegaan naar informatie.
Hieronder een verslag van mijn zoektocht naar een “hypo-allergene”1 hond en mijn eigen bevindingen.

Uit statistiek- en informatiegegevens over deze website blijkt dat inmiddels velen deze pagina hebben gevonden via diverse zoekmachines met zoekopties als “allergie”, “hond”, “ïk wil graag een hond maar ben allergisch” en allerlei varianten hierop.

Indien er bij u, of bij leden binnen uw gezin, allergische klachten bestaan, is het bij de eventuele aanschaf van een hond raadzaam om vooraf alle nodige informatie via verschillende informatiebronnen in te winnen. In het belang van uzelf en in het belang van de hond.

Vooraf 2 belangrijke opmerkingen:
 1. Enkel het lezen van deze pagina met mijn bevindingen is niet voldoende, elke situatie is immers verschillend en ook allergische reacties zijn divers.

  Indien uit verschillende informatiebronnen een hondenras geschikt zou kunnen zijn, informeer dan ook eens bij eigenaren van dit hondenras, of bij de betreffende rasvereniging naar ervaringen met allergie.Ook een bezoek aan de huisarts betreffende uw allergieklachten zal u vast meer informatie hierover kunnen verschaffen.

 2. Een volgende stap: past het karakter van deze “hypo-allergene”1 hond wel bij je woon- leef- en gezinssituatie?

  De diverse hondenrassen kennen ieder hun eigen karaktereigenschappen, en ja heus, hun voors en hun tegens. Het spreekt vanzelf dat het vooraf inwinnen van informatie hierover wederom in uw eigen belang is en in het belang van de hond.

Hieronder volgt een korte samenvatting van mijn bevindingen.


Ben je allergisch voor huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan wordt het erg moeilijk. In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt van sommige hondenrassen hebben namelijk alle honden huidschilfers waar de huisstofmijt onder andere goed op gedijt. De aard en conditie van de huid in combinatie met de vachtsoort zorgt er echter voor dat er bij de ene hond minder huidschilfers “in het rond vliegen” dan bij een andere. Op de huid achtergebleven schilfers die aanvankelijk door de vacht worden vastgehouden zullen bij de vachtverzorging alsnog vrijkomen en voor problemen gaan zorgen. De huisstofmijt is overal en mensen met een huisstofmijtallergie verminderen hun klachten door onder andere hun huis daarop in te richten: hypoallergeen matrashoezen en kussenslopen; alle tapijt de deur uit; kunststof lamellen voor de ramen; geen stoffen meubilair en vooral: goed schoonhouden Dat laatste geldt eigenlijk ook voor het hondje: regelmatig een goede huid- en vachtverzorging in de buitenlucht door iemand die niet allergisch is. En natuurlijk niet je hondje op de slaapkamer laten slapen…… De klachten zullen dan misschien niet verergeren, een garantie is dit zeker niet!

Ben je  allergisch voor hondenharen?

Het zou fijn zijn als er honden zouden bestaan die geen haren verliezen. Helaas is dat niet zo. Elke hond verliest haren, alleen de ene hond wat meer dan de andere. Het ligt dus voor de hand een ras uit te zoeken die dus wat minder verhaart.
Veelal zijn dit de hondenrassen die geknipt of geplukt moeten worden en/of de hondenrassen waarbij de losgekomen haren beter in de vacht worden vastgehouden zodat het niet allemaal “door de lucht vliegt”.

Belangrijk te weten is ook dat kortharige honden in veel gevallen meer verharen (sommigen het hele jaar door) dan rassen met een lange vacht. Het lijkt dat de lange haren om meer verzorging vragen, de kortharigen daarentegen kun je blijven borstelen en er zullen steeds haren loskomen. (toevallig zag ik op een tentoonstelling een Schotse Herder Korthaar. Deze kreeg een grondige borstelbeurt, maar zelfs hierna lagen er nog losse haartjes op de vacht).

Ben je allergisch voor urine en/of speeksel?

Bij een allergie voor honden worden de allergieklachten veroorzaakt door een overgevoelige reactie op huidschilfers, haren, urine en/of speeksel van huisdieren.

Wat betreft urine en/of speeksel: als je hier overgevoelig op reageert, zal elke hond, elk hondenras klachten kunnen veroorzaken.

Van deze laatst genoemde overgevoeligheid was gelukkig in ons gezin geen sprake. Mijn kleine speurtocht beperkt zich dan ook tot overgevoeligheid voor huisstofmijt en hondenharen.

Mijn conclusies:

De hond met de minste kans op verslechtering van allergie is toch wel de Poedel. De poedel wordt vaak en veel genoemd omdat mensen hier positieve ervaringen mee hebben. Met name de positieve eigenschappen van de vacht heeft menig fokker er al toe aangezet om deze hond te kruisen met een ander ras. Aardig om te weten zijn de namen van kruisingen met poedels:
– Labradoodle: Labrador & Poedel
– Goldendoodle: Golden Retriever & Poedel.
– Cockapoo: Cocker Spaniël & Poedel.
Spaanse waterhond Perro de agua español– Schnoodle: Schnauzer & Poedel. Maar ook de broodfokker bij u om de hoek weet sinds jaar en dag dat een kruising met een poedeltje een leuk en lucratief hondje oplevert. Dus opgepast! Ga naar een gerenomeerde fokker, want enkel een kruising met een poedel geeft geen enkele garantie dat de nakomelingen ook de vacht van de poedel krijgen. Het kan zomaar de verharende vacht van het andere ras zijn.

Bijzonder te vermelden is dat er een sterk vermoeden bestaat dat
de Spaanse Waterhond de oorsprong en de genetische basis vormt
vormt van veel Europese hondenrassen, zoals de Portugese Waterhond, de Havanezer, de Bichon à Poil Frisé en, jawel, ook de poedel.

Van de Spaanse Waterhond (Perro de agua español) wordt ook specifiek genoemd dat deze niet verhaart en dat ze daarom vaak ook prima geschikt zijn voor mensen met een allergie voor honden. De huidige opvatting is overigens ook dat de Barbet afstamt van de Spaanse Waterhond.

Enkele voorbeelden van rassen

Een klein overzicht van hypo-allergene1 hondenrassen in willekeurige volgorde, die genoemd worden in relatie met allergie:

 • Labradoodlelabradoodle
 • Poedel
 • Perro de agua espanol (Spaanse Waterhond)
 • Cao de Agua (Portugese Waterhond)
 • Kerry blue terrier
 • Bichon frise
 • Softcoated wheaten terrier
 • Airedale terriër
 • Maltezer
 • Ik wil niet onvermeld laten: de Franse Waterhond (Barbet) en de Ierse Water Spaniel. Aangezien het hier om minder bekende rassen gaat heb ik geen specifieke informatie kunnen vinden betreffende de vacht van deze rassen en allergie voor de mens (d.d. 2004). Ik kan me echter voorstellen, gezien hun afkomst en voorkomen dat deze rassen wellicht ook in aanmerking zouden kunnen komen.

Als je naar deze voorbeelden kijkt dan valt op dat het vooral de langharige honden en de “knip-” en “pluk-” honden zijn die een allergie meestal niet doen verslechteren. (Vooral dat eerste was voor mij een verrassing).

Let wel: een garantie is dit niet. Als je dan toch de stap neemt om een hondje aan te schaffen bedenk dan dat je vanaf dat moment ook vaker in aanraking komt met andere honden, bijvoorbeeld in de trimsalon, de hondenclub of gewoon tijdens een wandeling.
Ook voer kopen in een dierenwinkel kan je grote problemen geven (denk aan de daar aanwezige vogels, konijnen,cavia’s).
En niet te vergeten de bezoekjes aan de dierenarts waar natuurlijk ook andere dieren de wachtkamer gebruiken.
De ontmoetingen met andere honden in de buitenlucht kunnen meevallen. De overige “gevaarlijke” plaatsen zou je uit de weg kunnen gaan door een niet-allergisch persoon te vragen om het klusje te klaren. Dat laatste geldt ook voor de verzorging van de vacht.

Let op:  De term “hypo-allergeen” sluit allergische reacties zeker niet uit en dat geldt uiteraard ook voor bovengenoemde hondenrassen. De term is in dit verhaal met opzet tussen aanhalingstekens geplaatst omdat het doorgaans gebruikt wordt voor producten. De term is bovendien niet wettelijk gedefinieerd

Het is belangrijk te bedenken dat een allergie veelal wordt opgebouwd waardoor je na enige tijd “plots” allergisch blijkt te zijn.
Een bezoek aan de huisarts betreffende uw allergieklachten zal u vast meer informatie hierover verschaffen.

Tot slot:
In het hierboven beschreven verslag van mijn zoektocht staan enkel mijn eigen bevindingen.
Mijn zoektocht is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit algemeen geldende conclusies kunnen worden getrokken. Als beheerder van deze site ben ik dan ook niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor gemaakte keuzes door anderen op grond van dit verslag.


Bovengenoemde zoektocht vond zijn aanvang medio 2004.
Inmiddels heeft Barack Obama in het openbaar aan zijn dochters laten weten dat zij een puppie krijgen. Omdat ook zij ook met allergie binnen hun gezin te maken hebben valt de keuze op de Labradoodle en de Portugese Waterhond. Het werd uiteindelijk de Portugese waterhond.
Het is waarschijnlijk dat ook zij onderzoek gedaan hebben naar de meest geschikte hond voor hun familie. Niet alleen qua karakter, maar duidelijk ook qua vachtstructuur. En dat kan een hele zoektocht zijn.1 N.B.: De term hypoallergeen is niet wettelijk gedefinieerd.

Indien er feitelijke onjuistheden zijn vermeld, dan hoor ik dat uiteraard graag. Mijn streven is immers om een zo juist en compleet mogelijk beeld te verschaffen.