Hondenspeelgoed maken, Tugtouw

Met stroken fleece, geknipt van bijvoorbeeld (oude, versleten) fleecedekens kun je leuke spulletjes maken voor je hond. Door verschillende kleuren fleece stroken te vlechten of door middel van de scoubidou methode te knopen, kun je namelijk allerlei verschillende speeltjes maken voor je hond. Het speelgoed ziet er niet alleen leuk uit, het is erg handig als beloningstouw tijdens de training of gewoon om lekker met je hond mee te spelen. Ze zijn makkelijk te wassen in de machine en ze zijn erg stevig. Bovendien kun je de grootte en de dikte van het speeltje zelf bepalen en afstemmen op de grootte en speelbehoefte van je hond.

Let op: Dit hondenspeelgoed is geen kauwmateriaal, maar speelmateriaal. Alleen gebruiken in uw bijzijn, voor een spel, onder uw toezicht, om te voorkomen dat er stukken vanaf worden gekauwd die tot verstopping/verstikking kunnen leiden bij uw hond. Dit geldt voor alle speelmaterialen. Houdt het veilig voor uw hond!!

 

Tug touw, uitgebreide uitleg a.d.h.v. videobeelden:

► Hondenspeeltje gemaakt van fleece m.b.v. scoubidou knooptechniek.

 

► Tugtouw, Hondenspeelgoed gemaakt d.m.v. vlechtwerk:

 

 

Knooptechnieken

Neem wat touwtjes en leg er een knoop in. Dit is de basis van een leuke hobby. D.m.v. vlechten of de scoubidou-knooptechniek kun je vervolgens leuke hondenspeeltjes maken.

Er zijn ook nuttige decoratieve voorwerpen, zoals lichtkoordjes, sleutelhangers, en nog veel meer.

Knooptechnieken staan in veel boeken en op het internet beschreven. De meest eenvoudige is het vlechten. (Een video-instuctie van donnamosa.nl is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=yEfTOntzIR0)

Scoubidou voor beginners, de kruisknoop.

Op het internet staan diverse methoden en utleg. Hieronder een techniek die we een beetje uitgewerkt hebben.

Kruisknoop, of ronde knoop.

(Een video-instuctie van donnamosa.nl is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=jcVM7VQjSOQ)

– Knoop vier draadjes aan elkaar of begin met de lus die verderop wordt uitgelegd.
– Leg de draadjes uiteen als de spaken van een wiel en houd het beginnetje met je wijsvinger vast.
– Leg de eerste draad over de tweede, met een lusje.
– Leg dan de tweede draad over de derde, (hij gaat daarbij ook over de eerste.)
– En dan de derde draad over de vierde. De laatste draad gaat ook over de volgende, dat is dan weer de eerste draad en dus moet de draad door het lusje wat je in het begin hebt gemaakt.
– Trek de knoop aan, eerst allemaal losjes, daarna allemaal strak. Als je deze knoop blijft herhalen wordt je sliertje rond.

Als je vierkant wilt knopen moet je hem afwisselen met de knoop in de tegengestelde richting.

 

 

Wil je een lusje aan het voorwerp maken? Dat kun je doen door twee draadjes dubbel te vouwen en er samen een knoopje in te leggen.

Ook kun je een eerste knoopje maken met twee draden die gekruist op elkaar liggen en de knoop net niet helemaal aantrekken. Dan pak je het draadje dat als buitenste zit en je trekt dat iets uit. Een tweede knoop maken en je lus zit stevig vast.

 

Afwerken: trek de laatste twee knopen goed en stevig vast. Het fleece grijpt in elkaar, dus dit zou voldoende moeten zijn om niet los te gaan.
Daarna kunnen de repen fleece worden afgeknipt. Het geheel zou dan stevig moeten blijven zitten. Als extra hulpmiddel kan ook een beetje lijm worden gebruikt.

 

 

 

 

 

Als de reep fleece is bijna op en je nog niet klaarbent, leg er dan een nieuwe fleecestrook langs en knoop nu de twee stroken tegelijk.

Tip: Als je de puntjes aan de uiteinden van deze twee samen te knopen fleecestroken wat dunner maakt wordt de overgang minder zichtbaar.

 

 

 

Heb je eenmaal de slag te pakken en heb je een gezonde dosis fantasie dan zijn de (gebruiks)mogelijkheden divers.

 

Waarschuwing! Let op welk soort materiaal je gebruikt. sommige soorten draad en touw kunnen olie, chemicaliën en of vezels loslaten.

Laat kinderen en honden niet alleen (spelen) met speelvoorwerpen. Houd altijd een oogje in het zeil.

Let op: Dit hondenspeelgoed is geen kauwmateriaal, maar speelmateriaal. Alleen gebruiken in uw bijzijn, voor een spel, onder uw toezicht, om te voorkomen dat er stukken vanaf worden gekauwd die tot verstopping/verstikking kunnen leiden bij uw hond. Dit geldt voor alle speelmaterialen. Houdt het veilig voor uw hond!! U bent verantwoordelijk voor uw hond en het gebruik van dit speelmateriaal.

 

Donnamosa.nl is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen die voortvloeien uit dit artikel. Het gebruik van dit (en ander) hondenspeelgoed is voor eigen risico en eigen verantwoordelijkheid. Speel veilig met uw hond, in uw bijzijn!